Lena Kovacevic 11Festival Proleće u Beogradu u novom terminu od 7. do 9.juna

Muzički festival „Proleće u Beogradu“, koji je odložen zbog vanredne situacije u zemlji, biće održan od 7. do 9. juna u Velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu i imaće humanitarni karakter, saopštili su danas organizatori.
Organizator Festivala Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, u saradnji sa Udruženjem kompozitora Srbije i Turističkom organizacijom Beograda planirali su otvaranje festivala u petak, 16.maja ali je zbog vanredne situacije pomeren za prvi vikend juna.
Program festivala čine tri koncerta: takmičarski koncert muzike za decu, 7. juna, takmičarsko veče zabavne i pop muzike, 8. juna i veče evergrin muzike, 9. juna, najavio je umetnički direktor Festivala kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević.
Dve decenije nakon što se ugasio festival popularne muzike „Beogradsko proleće“ novi festival pod nazivom „Proleće u Beogradu“ pokrenuo je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.
Prema rečima potpukovnika Stanislava Stojiljkovića, načelnika ansambla „Binički“ i umetničkog direktora festivala, ideja o obnovi muzičkog festivala postoji odavno a do realizacije je došlo jer je ovaj festival potreban ne samo Beogradu već i Srbiji.
„Predložio sam ministarstvu odbrane da se ansambl „Binički“ uključi u obnovu festivala, da vratimo „Beogradsko proleće“, damo mogućnost kompozitorima i mladim stvaraocima, pevačima da pokažu svoje znanje, ministarstvo je prepoznalo tu inicijativu i formiralo Savet festivala“, rekao je Stojiljković koji je na čelu Saveta festivala.
U okviru takmičarskog koncerta muzike za decu biće izvedeno 15 novih dečjih pesama koje je stručni žiri odabrao među 50 radova prispelih na javni konkurs. Kompozicije srpskih autora izvešće isključivo deca.
Na takmičarskoj večeri zabavne i pop muzike biće izvedeno 16 novih kompozicija koje je stručni žiri odabrao među stotinak pristiglih na konkurs.
Na koncertu evergrin muzike biće izvedene kompozicije domaćih autora koje su nastale između 1960. i 1980. godine.

Povezana vest:  Srpska nova u Leskovcu uz Bajagu i Instruktore