pink floydNovi album Pink Flojda u oktobru, posle 20 godina pauze
 
Grupa Pink Flojd (Pink Floyd) bi trebalo da oktobra objavi novi album „The Endless River“.
To je danas objavio američki magazin Bilbord, pozivajući se na tvit Poli Samson (Polly) supruge gitariste Dejvida Gilmora (David Gilmour).
Ova vest koja se munjevito proširila internetom, još nije zvanično potvrđena, ali je izvesno tačna jer je potvrđuju i Poli Samson I Durga Mek Brum (McBroom), dugogodišnja prateća pevačica Pink Flojda na turnejama benda u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog veka.
Potvrda je došla i od Endija Džeksona (Andy Jackson) dugogodišnjeg tehničara slavnog benda, koji je vest objavio na sajtu Floydian Slip.
Poli Samson u tvitu kaže: „Album Pink Flojda koji će izaći oktobra, zove se ‘The Endleš River’. Zasnovan je na sesijama iz 1994. godine; to je labudova pesma (preminulog klavijeturiste) Rika Rajta (Rićard Wright), i veoma je lepa“.
Pink Flojd su poslednji studijski album „The Division Bell“ snimili upravo te 1994. godine, i na njemu su svirali Gilmor, Rajt i bubnjar Nik Mejson. Rajt je umro od raka 2008. godine u 65. godini.
U svojoj memoarskoj knjizi „Inside Out“, Mejson je spominjao sesije iz 1994 i rekao da je ostalo dovoljno materijala za još jedan album.
Gilmor za ovu godinu planira luskuzno reizdanje „The Division Bell“, ali kako ukazuje muzicki sajt Consequence Of Sound, slavni gitarista po svoj prilici planira da ovaj događaj obeleži novim originalnim Pink Flojd izdanjem – prvim posle dvadeset godina.
Durga Mek Brum je na svojoj fejsbuk stranici potvrdila postojanje novog albuma i dodala da je ona učestvovala u njegovom snimanju, što je potkrepila i fotografijom u kojem se vidi kako Gilmor u studiju diriguje pratećim pevačicama, među kojima je i Mek Brumova.
Prema njenim rečima, radi se zaista o instrumentalnom materijalu koji je snimljen sa Rajtom pre 20 godina, a koji među članovima bio poznat kao projekat „The Big Spliff“.
-Od tada su Dejvid (Gilmor) i Nik (Mejson) uradili na tome još puno toga. To je isprva trebalo da bude potpuno instrumentalno izdanje, ali sam prošlog meseca uključena ja, i pevala sam na nekoliko stvari. Dejvid se na to nadovezao i snimio glavni vokal za najmanje jednu od tih pesama. To je upravo pesma čije je snimanje zabeleženo na ovoj fotografiji – napisala je Mek Brumova.
Nije jasno da li je u radu učestvovao i suosnivač benda, basista Rodžer Voters (Roger Waters), koji je napustio grupu 1985. godine, a pomirio se s ostalim članovima 2005. godine, kada je s njima nastupio na manifestaciji „Lajv ejt“ (Live 8) u Londonu.
To je ujedno bio poslednji živi nastup originalne postave Pink Flojda, a grupa je bez Votersa nastupila još jednom prilikom.
Voters i Gilmor, između kojih je početkom osamdesetih izbio sukob, u međuvremenu su gostovali jedan drugom na muzičkim projektima.
Povezana vest:  Lena Kovačević snimila duet na francuskom