chami cool  la fama jam Chami Cool & La Fama Jam ponovo u Srbiji
 
Posle nekoliko nezaboravnih nastupa u Beogradu i Novom Sadu u septembru prošle godine, kao i gostovanja na beogradskom koncertu Manu Chao-a i La Venture, unikatni barselonski Chami Cool i njegov bend La Fama Jam ponovo su u Srbiji. Glavni beogradski nastup biće im ovaj put koncert na brodu Sioux (bivša Lađa) u petak 11. jula od 22 sata, dok će u nedelju u Gavezu na Adi Ciganliji biti upriličeno dnevno druženje i svirka kao uvertira za finale Svetskog prvenstva u fudbalu. U subotu 12. jula sviraće u Mojo Clubu u Senti.
Šta reći o Chamiju? Ako sa njim krenete u neobaveznu šetnju po Barseloni, upoznaćete sve moguće „gradske likove“ – muzičare, umetnike, lokalne vedete i frikove, a šetnja ne samo da može, nego obično i traje do jutra, i često se završava tamo gde uopšte niste očekivali da može da završi.
Takav je u dobroj meri i Chamijev „muzički izraz“ – pio je vode sa raznih izvora, ali ga je oblikovala barselonska ulica, na njoj je doktorirao kao ulični svirač, kao uostalom i mnogi drugi iz Manu Chaove barselonske družine. A pošto je ta ulica lavirintna, takve su i Chamijeve svirke – koliko god da se planiraju, ništa nije zadato unapred; ako je energija dobra, mogu da traju do potpune iznemoglosti… Po svedočenju Tome Naumovskog Chamijeva prošlogodišnja svirka u Žici bila je najduža u istoriji tog kluba.
Reći da Chami Cool & La Fama Jam mešaju rege, ragamafin i alternativni rok, i da su Chamijevi uzori Manu Chao, Maka Bi, Bob Marli, Piter Toš i drugi, jeste nekakav orijentir, ali to je, ipak, samo svedena odrednica. Sa muzičarima kao sto su Daniel Lanca & Barcelona Street Orchestra, Che Sudaka, Made in Barcelona i mnogi drugi, deo je tamošnje scene koja je pod direktnim „patronatom“ El Grande Manu Chao-a. Preko dana i preko nedelje, čitava ta ekipa sa Manuom igra fudbal; uveče zajedno sviraju – po barovima i malim scenama, ali i na onim velikim.
Chami je bio Manuov gost na koncertu u Hali sportova: „Moj drugar iz kraja“, tako ga je najavio.“ Iako je bazično značenje reči „barrio“ skoro istovetno američkom „hood“, sadržaj pojma je poprilično drugačiji, kao što je drugačija i muzika koja iz tog „druženja u kraju“ proizlazi. U Barseloni, gde je epicentar tih susreta i druženja „u kraju“ Trg Džordža Orvela (ili „Placa Tripi“ u internom slengu), „barrio“ još odiše internacionalističkim, republikansko-anarhističkim duhom, dok mu posebnu boju daju upravo ljudi koji su se u taj grad slili sa raznih strana sveta.
Chami Cool u Barseloni svira stalno – na zvaničnim i nezvaničnim scenama, u „okupama“ (skvotovima), na gradskim feštama, po barovima, na ulici…. Gde god da svira, neizostavni sastojak njegovih nastupa je imporvizacija u pozitivnom smilslu te reči, uz koju onda idu iznenađenja svake vrste. Pre svirke često ni sami muzičari iz benda ne znaju tačno šta će sve svirati, to samo Chami (možda) zna. Ali, to ne samo ad ne smeta, nego upravo stvara ono što je njegova „diferentia specifica“ u odnosu na druge – priča je otvorena i u njoj učestvuju svi koji to žele. Jedini uslov je dobra energija…
Povezana vest:  Alkohol najkorišćenija droga u rok pesmama