Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadic 1Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na Nišvilu

Duo gitara koji čine vanserijski muzičari Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski koji iz sebe imaju nekoliko zajedničkih albuma i puno koncerata, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu drugog dana festivala, u petak 15. avgusta.
Sradanja dvojice majstora gitare Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog koja traje već par decenija– bila je sasvim logičan korak u karijerama dvojice majstora gitare. Karijera Vlatka Stefanovskog, još od vremena grupe Leb i Sol koja je nekadašnjoj jugoslovenskoj rock i fusion sceni dala novi kvalitet – dobro je poznata i onima koji baš nisu pomno pratili muzička događanja. Odličan gitarista, jedan od najuticajnijih na ovim prostorima, ali i kompozitor, odlično se snalazio na različitim poljima, a potvrda toga je što su njegove kompozicije i tokom Leb i Sol perioda, a i poslednjih godina tokom solo karijere – postajale hitovi, i što je još bitnije – ostajale „evergrini“ i pored autorske i izvođačke kompleksnosti nekarakteristične za „muziku široke potrošnje“. Stefanovski je i jedan od pionira fuzije jazz rocka i tradicionalne muzike sa juga Balkana – čak i pre nego što je world music pravac uzeo zamah.
S druge strane, karijera Miroslava Tadića ima donekle drugačiji, ali veoma komplementarni tok. Gitarista koji je klasično muzičko obrazovanje sticao u Srbiji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama (gde od 1985. godine predaje na prestižnom California Institute of the Arts, a osim gitare predaje i Istoriju muzike nastalu na Severno Američkom kontinetnu), važi za jednog od najsvestranijih muzičara u svetskim okvirima, podjednako uspešno se baveći skoro svim muzičkim stilovima – od baroka i klasičnog perioda preko džeza, bluza i roka do world music pravca. Na spisku muzičara i orkestara sa kojima je snimai i nastupao su i: Mark Nauseef, Terry Riley, The Los Angeles Opera, Placido Domingo, London Symphony Orchestra, MDR Leipzig Symphony, The Philharmonic Orchestra of Monte-Carlo, Howard Levy, Joachim Kuhn, Dušan Bogdanovic, Theodosii Spassov, Kudsi Erguner, Djivan Gasparyan, Pandit Swapan Chaudhuri, L. Shankar, Markus Stockhausen, Maria Joao, David Torn, Wadada Leo Smith, Jack Bruce, Braća Teofilići, a član je i sastava The Grande Mothers Reinvented (odnosno, Grandmothers of invention) koji čine nekadašnji saradnici legendarnog Frenka Zape. Često ga apostrofiraju kao pionira u primeni elemenata klasične i flamenko tehnike na električnoj gitari. Još krajem devedestih godina prošlog veka uticajni „Gutar player“ magazine svrstao je Miroslava Tadića medju 30 najuticajnih gitarista svih žanrova u svetskim okvirima.
Organizatori Nišvilla koji će se održati od 14. do 17. avgusta, do sada su, izmedju ostalog, potvrdili nastupe sastava The Cookers, Blues Brothers Band, Brussels Jazz Orchestra, Mop Mop, Candy Dulfer…

Povezana vest:  Lena Kovačević održala koncerte u Čikagu i Njujorku, povodom nedelje srpske kulture