Matea Prljevic diriguje u studiju
Srpska kompozitorka Matea Prljević na krovu Holivuda
 
Mlada sprska kompozitorka Matea Prljević u timu kompozitora Džefa Rusoa (takođe srpskog porekla), nominovanog za najprestižniju nagradu u svetu TV filmova i serija – Emmy. TV serija “Fargo“, veliki hit i van granica SAD, druga je po boruju nominacija za Emmy u ovoj godini (18) – odmah iza serije „Igra prestola” (Game of Thrones) koja ima samo jednu nominaciju više (19).
Nagrada „Emmy“ u TV industriji ima isti značaj koji „Oskar” ima u filmskoj industirji. Ovu nagradu ustanovila je Televizijska akademija (The Academy of Television Arts & Sciences) davne 1949. godine.  Ove godine „Emmy“ nagrade dodeljuju se 66. put a svečana ceremonija biće održana 25. avgusta uz direktan TV prenos na NBC mreži.
Priču o Matei Prljević donosi nam „Multikultivator servis za razvoj kulture i umetnosti“ u okviru projekta „Multiverzitet“ – platforme za permanentno muzičko obrazovanje pokrenute uz podršku vodeće svetske institucije za studije savremene muzike „Berklee College of Music“ i članica „Berklee International Network“ (BIN). Pored edukativnih aktivnosti, „Multiverzitet“ je pokrenuo program pod nazivom „Antetne kulture“ – program prezentacije naših mladih muzičkih umetnika i producenata koji uspešno grade svoju profesionalnu karijeru u svetskim okvirima, a sa ciljem da njihove internacionalne uspehe predstavi i domaćoj javnosti.
Glavni junak prve priče iz ovog serijala Multikultivatora“ je upravo Matea Prljević – mlada kompozitorka i dirigentkinja iz Beograda koja trenutno živi u Los Anđelesu i radi u Holivudu. Kao asistent kompozitora Džefa Rusoa Matea je radila na muzici za seriju „Fargo” – veliki televizijski hit. TV Serija „Fargo” ima 18 nominacija za „Emmy“, među kojima je pomenuta nominacija Džefa Rusoa za muziku. Jedina serija koja ima više nominacija je planetarni TV hit „Igra prestola“ koja ima tek jednu nominaciju više. Asistirajući Džefu Matea je sarađivala i sa čuvemnim reperom 50 cent koji je producirao Rusoovu muziku za TV seriju “Power”.
Matea je završila srednju muzičku školu “Kosta Manojlović” u Zemunu (odsek za produkciju zvuka i klasičnu gitaru). Profesionalno usavršavanje nastavila je na prestižnom “Berklee College of Music” u Bostonu, na odseku za Film Scoring (komponovanje muzike za film i TV) i dirigovanje. Po završetku studija Matea odlazi u Los Anđeles, centar filmske i TV industrije, grad u kojem nastavlja da uči i gradi karijeru kao kompozitor za film i TV. Zahvaljujući dobro organizovanoj kancelariji Berkli koledža u Los Anđelesu, čiji je glavni cilj povezivanje novih alumnija sa onima koji su već u industriji, Matea brzo i lako dobija najpre praksu, a zatim i profesionalni angažman.
Asistiranje Džefu Rusou na stvaranju muzike za seriju „Fargo“ nije Matein prvi profesionalni angažman u Holivudu. Pre nego što je počela da radi sa Džefom, Matea Prljević je bila na praksi u kompaniji „Remote Control Production“ poznatog kompozitora Hans Zimera (Glarijator, Kralj Lavova, 12 godina ropstva, Mračni Vitez – The Dark Night, Inception…) a zatim u „MICDI Productions“ (Očajne domaćice, Criminal Minds…)  gde je puno naučila i stekla poznanstva u industriji.
Kao kompozitor Matea je radila na kratkom filmu “Ears of Cherry” u režiji Helen Điang (Helen Jiang). Film je nagrađivan i prikazan na festivalima LA Asian Pacific Film Festival, Female Eye Film Festival u Torontu, Redstone East Film Festival (prvo mesto za najbolji kratki film), i na Kanskom fesivalu Court Métrage. Matea trenutno radi kao muzički editor na nagrađivanoj video igrici Thralledo kojoj su već pisale velike novine „LA Times“ i mnogi poznati blogovi.
Povezana vest:  Doček je sutra u Novom Sadu – Skoro svi kapaciteti popunjeni