nicola conteNikola Konte otvara Musicology festival

Italijanski džez muzičar I producent Nikola Konte izjavio je da se raduje nastupu na otvaranju prvog „Musicology“ festivala u četvrtak 24. jula na Kalemegdanu, jer je njegova muzika u Beogradu odlično prihvaćena.
-Dopada mi se atmosfera, kao i način na koji se razvija grad. Mislim da je Beograd danas veoma zanimljiv za nastupe i ima mnogo ljudi koji su posvećeni muzici – rekao je Konte-
Konte koji će na festivalu nastupiti kao izvođač, autor i d.j. najavio je da ima u vidu želje beogradskih prijatelja koji bi voleli da čuju neka retka izdanja soula i džeza, brazilsku muziku, afro, fank i elektroniku, a do kraja nastupa preovladavaće savremeniji zvuk.
Italijanski muzičar inspiraciju nalazi u religijama istoka I helenskoj filozofiji i kako je naveo, lična potraga za duhovnošću odrazila i na njegov poslednji album „Free souls“, dok će naredni album u potpunosti biti posvećen toj temi.
-Nedovoljno se govori o duši i ljudskom biću u svetu previse obuzetim materijalizmom. Time gubimo važan aspekt sopstvenih života – rekao je Konte.
Prema njegovim rečima, u istoriji američkog džeza postoji veliki broj prekretnica, ali da je za njega izuzetno važna pojava spiritualnog džeza ’70-tih, zatim jaž-funk-fusion na Majls Dejvisovom albumu „Bitćes brew“, Koltrejn i Đuk Elington.
Komentarišući današnju američku džez scenu, on je rekao da su posebno zanimljivi afroamerički muzičari u Njuorku i pokret BAM (Black American Society), čiji se učesnici bave spajanjem stilova, dok je džez samo jedan deo njihove aktivnosti.
-Među njima su Logan Ričardson sa kojim ću svirati u Beogradu, Robert Glasper, Nikolas Pejton čije radove redovno pratim i mnogi drugi mladi autori – rekao je Konte i dodao da je posebno ponosan na saradnju sa Nemcem Tilom Bronerom koga smatra najboljim evropskim trubačem.
-Imam sreću da sam već nekoliko godina okružen izuzetnim muzičarima. Saradnju sa njima smatram posebnim izazovom i ona zahteva posebnu odgovornost – rekao je Konte.
Kao osnivač udruženja „Fez“ i producentsko-izdavačke kuće „Shema“, Konte je rekao da je početak te „avanture“ ranih ’90-tih označio „eksploziju muzike“ u kojoj su mnogi izvođači iskoristili priliku za formiranje profesionalnih bendova i postavlljanje trendova u određenim muzičkim stilovima.
Na „Musicology festivalu“ od četvrtka 24. jula do nedelje 27. jula na teniskim terenima na Kalemegdanu nastupiće i Maraqya, Mario Biondi, Keziah Jones, Dirty loops i Vasil Hadžimanov bend.

Povezana vest:  Konkurs za 49. Gitarijadu otvoren od sutra