GU13

Danas počinje 54. Sabor trubača, prvi put dama u finalu

Tradicionalni Sabor trubača u Guči biće otvoren danas podizanjem zastave, uz himnu manifestacije „Sa Ovčara i Kablara“.
Domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu ove godine biće književnik Radomir Andrić.
Na 54. finalnom takmičenju trubača u nedelju, u Guči po prvi put zasviraće i jedna dama, 21.godišnja Danijela Veselinović sa istoimenim orkestrom iz Arilja.
Ona je na predtakmičenju na Zlatiboru, prema oceni žirija, proglašena za najboljeg trubača.
„Prezadovoljna sam jer ćemo ove godine prvi put nastupati rame uz rame sa najvećim majstorima trube u našoj zemlji“, kazala je ona Tanjugu.
Predsednik Saborskog odbora Mladomir Sretenović kaže za Tanjug da je Sabor trubača jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na kulturološkoj i turističkoj mapi sveta, a „svetkovina trube“ Srbiju promoviše u najboljem svetlu, kao zemlju veselja, optimizma i iskrenog gostoprimstva.
„Pripreme su obavljene, a završene su i sve prateće aktivnosti oko sanitarnog obezbeđenja“, rekao je Sretenović.
Za saboraše, ali i učesnike programa,obezbeđen je smeštaj, ističe predsednik Saborskog odbora.
Sretenović je izrazio očekivanje da će se posetioci lepo provesti, naglasivši da je najvažnije da budu svi učesnici Sabora budu bezbedni, a o tome će se brinuti pripadnici MUP-a Srbije.
Za dolazak nekoliko stotina hiljada ljubitelja zvuka trube, takođe su spremna i sva javna komunalna preduzeća zadužena za vodu, iznošenje smeća i čišćenje…, dodaje on.
Gostima su na raspolaganju privatne kuće, kamp, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini Guče, poput Ivanjice i Požege.
Najveća trubačka fešta na Balkanu trajačhe do 10. avgusta.
Guča je „prestonica trube“ od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.
Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „Nešnal džiografik“ (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Povezana vest:  Davor Jovanović oduševio publiku na Adi