idoli 5PETOSTRUKI „ORIGINAL ALBUM COLLECTION“ IDOLA U PRODAJI

Croatia Records predstavlja peto izdanje u ediciji „Original Album Collection“, petostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih bendova,“Idola“.
Reč je o ediciji u kojoj će se unutar box setova objavljivati neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz bogate muzičke istorije s ovdašnjih prostora. Box set sadrži četiri studijska albuma počevši od „Mini LP“ (1981.), a nastavivši se s albumima „Odbrana i poslednji dani“ (1982.), „Čokolada“ (1983.), te „Muzika iz filma Šest dana Juna“ (1985.) uz bonus, kultni kompilacijski album Paket Aranžman (1981.) na kojem su se našli Idoli, zajedno sa Šarlo Akrobatom i Električnim Orgazmom.
Grupa Idoli osnovana je 1980. godine u Beogradu, a u istoriji rok muzike nikada se nije pojavio neki sličan izvođač koji je na pomalo bizaran način preko noći uspeo steći ogromnu popularnost i postati zvezda broj jedan. Jedan od glavnih razloga ogromne popularnosti grupe leži u činjenici da nije bila osnovana kao rock sastav, već kao običan štos trojice mladića.
Godine 1980. objavljuju prvu singl ploču na kojoj su se našle pesme „Retko te viđam sa devojkama“ i „Maljčiki“, a iste godine dobili su poziv od Jugotona da učestvuju u snimanju kompilacijskog albuma „Paket aranžman“ zajedno sa Šarlo Akrobatom i Električnim Orgazmom, koji će se godinama kasnije pokazati kao jedno od najkultnijih ex Yu diskografskih izdanja.
Godine 1981. održali su prvi koncert, ali i objavljuju „Mini LP“ koji snimaju u postavi Divljan, Kolar, Šaper, Krstić i Boža Jovanović, a uz pomoć gostiju Maxa Wilsona, Kuzme Videosexa i Ivana Pike Stančića (tadašnji članovi grupe Film). Album je prodat u visokim tiražama, a kritika ih je navodila kao najbolji rok bend, s najboljim albumom i singlom te godine jer su pesmama ismevali društvenu situaciju i aktualne političke kontekste, ali su osvojili i one koji su uživali u prelepim ljubavnim pesmama. Idoli su 1982. godine sami producirali sledeći album „Odbrana i poslednji dani“ čiju su inspiraciju crpili iz istoimenog romana Borislava Pekića.
„Album je potpuna umetnička improvizacija na zadatu temu romana, tako da se njegova uzajamna povezanost nalazi isključivo u poimanju nečega što nije direktno spomenuto, već je vešto skriveno iza naoko finih i romantičnih pesama. Jedini hit s albuma postao je „Kenozoik“ koji se pokazao izuzetno teškom pesmom za široke mase, pa je album potpuno tržišno podbacio, ali je proglašen najboljim albumom u 1982. godini i najboljim albumom yu-rocka 20.veka“, kaže Siniša Škarica.
Box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča. Svi albumi su digitalno remasterizovani tako da će svi poznavaoci ovog kultnog benda, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.
Pet CD-ova,na kojima se nalaze čak 54 pesme, možete nabaviti u prodavnici Jugotona, Nušićeva 27, Beograd.
Ne propustite albume i ediciju koju svaki pravi roker treba imati!

Povezana vest:  Nagrade Godum: Priznanje za životno delo Biseri Veletanlić