HerbieHancock

Herbi Henkok dolazi u Beograd uz all-star bend

Legenda svetske muzičke scene i džez velikan Herbi Henkok na veliki beogradski koncert 27. novembra u Sava centru, dolazi u pratnji trojice proslavljenih muzičara.  Tokom dvosatnog putovanja kroz ceo opus Henkokove poluvekovne karijere, pred beogradskom publikom nastupiće jedan od najboljih bubnjara svih vremena Vini Kolaiuta.
Njegov partner u ritam sekciji je furiozni Džejms Džinijus, a pravo otkriće za sve ljubitelje gitare biće afrički virtuoz Lajojel Lueke koji kao samostalni umetnik već godinama predvodi novu generaciju zvezda prestižne izdavačke kuće „Blue Note“, najavili su organizatori. 
Kolaiuta, jedan od najpoznatijih svetskih bubnjara, svoj ugled gradio je svirajući uz velikog Frenka Zapu. 
Diplomirani Berklijevac svoje iskustvo sticao je uz muzičke institucije kao što su Barbara Strejsand, Leonard Koen, Džoni Mičel, Čik Korea, Stink, Džef Bek, Džo Satrijani ali i metal grupu Megadeath. 
Kolaiuta je uvršten i u Dvoranu slavnih po izboru najvažnijeg svetskog magazina za bubnjare „Modern Drummer“ koji ga je tom prilikom proglasio za „najvažnijeg bubnjara našeg vremena“. 
Publika ovog magazina izabrala ga je za najboljeg čak 18 puta u tradicionalnoj godišnjoj anketi od čega čak 10 puta kao sveukupno najboljeg.
Da bi ritam sekcija bila besprekorna, pobrinuće se i basista Džinijus, član benda TV šou programa „Saturday Night Live“. 
Njegov talenat veoma rano otkrio je pijanista Horas Silver, a na listi muzičara kojima je podario bas deonice su istaknuti džezeri Korea, Bob Džejms, Juri Kejn, Dejv Daglas, Don Pulen…
Danas važi za jednog od najtraženijih studijskih i koncertnih basista, a Henkokovo poverenje uživa od 2008. godine. 
Najmlađi u ovom sastavu je Lueke, rođen 1973. godine u zapadnoafričkoj republici Benin, odakle je preko studija u Parizu zaslužio stipendiju na prestižnom Berkli koledžu u Bostonu, da bi univerzitetsku diplomu stekao na Institutu za džez „Theolonius Monk“ u Kaliforniji. 
Sarađivao je sa Stingom, Santanom, Kasandrom Vilson, Markusom Milerom…Džez zvezda u usponu, Lueke ima zapažena samostalna izdanja, od čega poslednja tri albuma na najpoznatijoj džez etiketi „Blue Note“.
Ulaznice za ovaj muzički događaj biće u prodaji od ponedeljka putem mreže Eventim po cenama od 1.990 do 5.590 dinara.

Povezana vest:  LP otvara, David Guetta zatvara najbolji evropski festival!