Klod Delangl

Delangl na otvaranju festivala saksofona

Prvi Međunarodni beogradski festival saksofona od 10. do 12. oktobra, biće otvoren nastupom jednog od najboljih saksofonista sveta Kloda Delangla i premijerom kompozicije akademika Ivana Jevtića u izvođenju Milana Savića i Simfonijskog orkestra RTS.
Osnivač festivala saksofonista Milan Savić rekao je danas na konferenciji za novinare da je taj program organizovan povodom 200. godišnjice rođenja graditelja instrumenata Adolfa Saksa i promocije saksofona.
On je rekao da na festivalu nastupaju i muzičari Gordan Tudor, Luka Ignjatović, Gabor Bunford, Anemos kvartet saksofona i Novosadski kvartet saksofona, a pored klasičnog repertoara biće organizovani I koncerti džeza.
-Ovaj festival neće biti posvećen džezu, već u najvećoj meri klasičnoj muzici, jer je saksofon kao instrument klasične muzike zapostavljen – rekao je Savić.
Ambasador Belgije u Srbiji Leo Das rekao je da Beograd ima reputaciju kao međunarodni kulturni centar i da je festival saksofona dokaz te kulturne raznovrsnosti i živosti.
On je rekao da je saksofon sa teškoćama patentiran i usvojen kao instrument simfonijskih orkestara, ali da su ga voleli i prihvatili mnogi kompozitori, među kojima i Hektor Berlioz čija će dela biti izvođena i na festivalu.
Kompozitor Ivan Jevtić rekao je da je prvo delo za saksofon napisao 1990. godine za jedan francuski film koji nije imao veliki uspeh, pa je tako „nestala“ i ta kompozicija.
Prema njegovim rečima novo delo koje će svetsku premijeru imati na festivalu saksofona, napisano je sa konotacijom ruskog džeza, u slovenskom duhu i sa uticajem francuskog impresionizma.
-Saksofon je lep instrument za koji se malo pisalo. Kompozicija ima zabavan i ritmičan karakter, sa balkanskim i virtuoznim temama koje će solista (Milan Savić) izvesti sa lakoćom“, rekao je Jevtić.
Prvi Međunarodni festival saksofona biće otvoren koncertom u Kolarčevoj zadužbini, dok se svi ostali nastupi odvijaju u Kulturnom centru Beograda i biće besplatni za posetioce.
U pratećem programu festivala biće otvorena izložba 33 originalna postera najpoznatijih belgijskih karikaturista, koncert-radionica za decu i majstorski kurs Kloda Delangla koji će biti otvoren i za zainteresovanu publiku.
Organizatori koncerta su Udruženje saksofonista Srbije, Kulturni centar Beograda uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, uprave Beograda, Francuskog instituta u Srbiji i brojnih donatora.

Povezana vest:  Nicki Minaj nastupa na otvaranju dodele nagrada THE E! PEOPLE’S CHOICE AWARDS