SJB ProjectIvan Grlić: Beogradski džez festival je značajan za edukaciju mladih

Pod sloganom Sve zvezde džeza, od 24. do 27. oktobra održaće se jubilarni 30. Beogradski džez festival. Za vreme trajanja festivala, publika će imati jedinstvenu priliku da čuje najveća imena svetske, ali i domaće džez scene. Drugog dana festivala, 25. oktobra, pred beogradskom publikom nastupiće sastav Serbian Jazz, Bre! od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Inicijator ovog projekta je mladi beogradski fotograf Ivan Grlić.
Serbian Jazz, Bre! je nastao sredinom 2012. godine, sa idejom promovisanja Balkan džeza kroz muziku i vizuelnu umetnost. Muzički deo sastava okuplja poznate džez muzičare, koji „govore“ jezikom modernog džeza i muzičkog nasleđa Balkana. Integralni deo njihovog nastupa je i video instalacija, u kojoj Grlić ima ulogu video džokeja. „Serbian Jazz, Bre! je multimedijalni umetnički projekat baziran na foto-portretima srpskih najznačajnijih džez muzičara. Započeo sam 2011. godine, sa željom da džez scenu Srbije prikažem kroz izložbu fotografija i foto-monografiju. Fotografišući i radeći na monografiji, shvatio sam da projekat mora imati i muzički deo!“, kaže Grlić.
U dogovoru sa pijanistom i kompozitorom Aleksandrom Jovanovićem- Šljukom formiran je bend, koji je 2013. godine izdao svoj prvi album. Umetnički izraz Serbian Jazz, Bre! projekta specifičan je po tome što objedinjuje dva umetnička medija – muzički i vizuelni. „Integralan deo performansa čini video rad kojim se ja, kao autor i inicijator projekta, predstavljam u ulozi video džokeja“, ističe Ivan.
Video materijal se sastoji od video klipova nastalih u poslednjih desetak godina iz Grlićevih različitih, autorskih ciklusa – foto kolaža i video radova, namenski snimanih poslednje dve godine. Video radovi prikazuju emocije, situacije i stanja kroz koje prolazi bend. „Slikom pokušavam da pratim muzičke teme Aleksandra Jovanovića Šljuke, a naročito ritam, jer smatram da je ritam taj koji povezuje muziku i sliku“, kaže Grlić.
Pored Ivana Grlića, zaduženog za vizuelni deo projekta, bend čine i Aleksandar Jovanović – Šljuka (pijanista i kompozitor), Filip Krumes (violina), Marko Fabry (bas, produkcija), Uroš Šećerov (perkusije) i Aleksandar Cvetković (bubnjar i kompozitor).
Na programu koji pripremaju za jubilarni 30. Beogradski džez festival naći će se kompozicije sa aktuelnog izdanja, prearanžirane numere iz opusa “Balkan Impressions“ Lale Kovačeva, kao i premijerno nekoliko novih kompozicija pripremljenih za predstojeći album, otkrio nam je Grlić.
„Do kraja godine nas očekuje snimanje novog albuma, na kom će se pojaviti kao bonus track nekoliko numera odsviranih na 30. Beogradskom džez festivalu. Takođe, očekuje nas i nekoliko festivalskih nastupa u zemlji i inostranstvu, kao i evropska koncertna turneja“, rekao je Ivan o budućim aktivnostima benda.
Ivan Grlić ukazuje na veliki značaj Beogradskog džez festivala na kulturnu scenu Srbije: „Na prvom mestu Beogradski džez festival je od ogromnog značaja za edukaciju mladih. Sa druge strane je jedinstveno mesto gde vrhunske, svetske džez umetnike možete čuti u Beogradu, a i u Srbiji. Kontinuitet festivala govori o kvalitetu i njegovoj ulozi na kulturnoj sceni Srbije.“

Povezana vest:  Još detalja iz traumatične prošlosti Demi Lovato