dzon meklafin

U Domu Sindikata koncert Džona Meklaflina

Čuveni gitarista Džon Meklaflin, koji konstantno osvaja nove vrhove u improvizaciji i suprostavlja se jačanju konzervativizma u džezu, dolazi po drugi put u Beograd gde će sutra kako navode organizatori, još jednom pokloniti svirku od koje zastaje dah.
Muzičar u Beograd dolazi sa svojim kvartetom The 4th Dimension, koga čine Geri Hasband, Etijen Mbape, Randžit Barot i održaće koncert sutra u Domu sindikata.
Za Meklaflina, koji je poznat po tehnički teškim i kompleksnim stilovima muzike, koji su spojili električni džez i rok, virtuoz koji je ustanovio fjužn kao novi stil i imao ogroman uticaj na njegove stvaraoce i evoluciju, važi nekoliko zanimljivih, manje poznatih činjenica.
Iz Kombank arene navode da je poznati muzičar davao časove multiinstrumenatalisti i gitaristi legendarnih „Led Zeppelina“, Džimiju Pejdžu i da na snimcima iz 1969. godine Meklaflin svira akustičnu, a da za električnom gitarom stoji jedna od najvećih rok ikona, Džimi Hendriks.
Takođe, u saopštenju stoji da je Meklafilin svirao na nekoliko albuma čuvenog džez trubača Majlsa Dejvisa, a na kultnom albumu „Bitćes Brew“ jedna od pesama nosi njegovo ime. 
Reputacija gitarskog genija donela mu je i saradnju sa grupom „The Rolling Stones“ i Karlosom Santanom, gitare specijalno pravljene za ovog virtuoza izrađuju dobro poznati Abraham Večer i gitarska kompanija „Gibson“. 
Meklaflin je bio član najpoznatijeg gitarskog tria, zajedno sa flamenko gitaristom Pako de Lusijom i džez gitaristom Lerijem Korielom, gitarista grupe Deep Purple Stiv Mors, imao je svoju solo deonicu od nekoliko minuta na nastupima Džona Meklaflina na svetskoj turneji.
Ime Meklaflinove grupe koja se bazira na indijskoj klasičnoj muzici „Šakti“ znači energija, a u svojoj skoro 40 godina dugoj karijeri, Džon Meklaflin je snimio više od 40 albuma. 
Ulaznice su po cenama od 2600, 3200 i 3900 dinara mogu se naći na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama: Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, „Ušće“ Shopping centra i putem sajtova: www.kombankarena.com i www.eventim.rs.

Povezana vest:  Amelie Lens: Klaberka koja je zavladala tehno scenom