motorhedGrupa Motorhead slavi 40. godina na Exitu

Najbolji evropski muzički festival Exit proslaviće 15 godina postojanja u velikom stilu – kao glavne zvezde nastupiće britanske hevi metal legende Motorhead i kalifornijski rok bend Eagles of Death Metal, dok će boje domaće scene braniti Goblini, Eyesburn i Škrtice

Exit festival biće održan od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, dok će drugi po redu Sea Dance Festival biti održan od 16. do 18. jula na plaži Jaz u Crnoj Gori.

ROCK@EXIT festival, koji je lansiran s velikim uspehom mesec dana pred Exit 2014, iduće godine biće posebna celina u okviru Exit festivala. U čast rokenrola, a na zahtev armije ljubitelja tvrđeg zvuka, prvi izvođači za 15. rođendan Exita biće Motorhead, kojima je Exit jedna od stanica na slavljeničkoj turneji povodom 40. godina postojanja. Takođe, nastupiće i kalifornijski rok bend Eagles of Death Metal, dok će boje domaće scene braniti Goblini, Eyesburn i Škrtice.

Jedan od najznajčajnijih hard rok i hevi metal bendova svih vremena, Motorhead konačno stiže na Exit da u žestokom ritmu odsviraju čuvene hitove „Ace of Spades“, „Rock Out“, „Killed By Death“, „Overkill“ i mnoge druge.

Povezana vest:  Praznična magija uz Lenu Kovačević 17.decembra u Beogradu

Legendarni bend je davne 1975. godine osnovao basista, frontmen i autor pesama Lemi Kilmister, jedna od najuticajnijih ličnosti u istoriji hevi metal i rok scene.

Sastav, čija je numera „Heartbreaker“ sa poslednjeg albuma „Aftershock“ nedavno nominovana za Gremi nagradu, poznat je po tome što je tokom svih ovih godina uporno odbacivao žanrovske klasifikacije svoje muzike, kao i po tome što frontmen Lemi tradicionalno otpočinje svaki nastup rečenicom: „Mi smo Motorhead. Mi sviramo rokenrol“!

Britanski bend ima ogromnu bazu obožavalaca na prostorima bivše Jugoslavije još od šezdesetih godina prošlog veka kada je Kilmistera, kao jednog od prvih rokera koji su ovde svirali, dočekao i Josip Broz Tito.

Uprkos dugoj karijeri, Motorhead je veoma produktivan bend: u januaru otpočinje rad na svom 22. studijskom albumu kojim će obeležiti četiri decenije postojanja, a neke od pesama s ovog albuma publika Exita će imati prilike da čuje na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Povezana vest:  Dueti Džeksona i Merkjurija sledeće godine u prodaji

Jedan od najzabavnijih rokenrol sastava, kalifornijski Eagles Of Death Metal, prvi put u Srbiji nastupiće u dobrom duhu proslave 15 godina Exit festivala. Bend, koji se još od 1998. godine uspešno poigrava estetikom prljavog roka i svojim duhovitim tekstovima, spotovima i nastupima dekonstruiše stereotipe koje nosi tvrd gitarski zvuk, oformili su nestašni dečaci rokenrola, harizmatični Džesi Hjuz i multitalentovani Džoš Hom, frontmen grupe Queens of the Stone Age, čije umeće su fanovi Exit-a upoznali u junu ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Albumi „Peace, Love, Death Metal“ (2004), „Death by Sexy“ (2006) i „Heart On“ (2008) lansirali su ih u sam vrh svetske gitarske scene, dok hitovi poput „I Want You So Hard (Boy?s Bad News)“, „I Got a Feelin (Just Nineteen)“, „Wannabe in L.A“, „Miš Ališa“, „Ćerry Cola“, „Only Want You“ obećavaju razornu energiju na Petrovaradinskoj tvrdavi.

Eagles of Death Metal najavili su za 2015. izlazak novog albuma. Frontmen Džesi Hjuz ovo je prokomentarisao u sebi svojstvenom stilu: „Ponovo smo pokrali gomilu pesama od najvećih rok bendova na svetu. Što znači da će ovo biti najveći rok album ikada napravljen“!

Povezana vest:  Saopšteni izvođači Egzit lajv bine

Rokenrol divovima pridružiće se i predstavnici domaće scene. Melodični pank rok sastav Goblini stekli su još tokom devedesetih ogromnu popularnost u Srbiji i njihov album „U magnovenju“ smatra se jednim od najuticajnijih izdanja na našoj sceni. Poslednji studijski album, „Roba s greškom“, ustoličio je sastav na regionalnoj pank sceni, a publika njihovim energičnim nastupima naprosto ne može da odoli.

Jedan od najuticajnijih hardkor/rege sastava u regionu, Eyesburn, tokom neverovatnih dvadeset godina na sceni stvorili su prepoznatljivi zvuk, kombinujući žestoke gitarske rifove i rege ritmove koji ih izdvajaju od drugih bendova. Na Exitu će još jednom pokazati zbog čega su bili i ostali simbol čitavog jednog društvenog, ali i muzičkog pokreta u Srbiji i na Balkanu.

Pred publikom iz celog sveta nastupiće i nova supergrupa Škrtice, koja pored kultnog frontmena, Caneta iz Partibrejkersa, obuhvata i članove iz nekoliko poznatih sprskih bendova. Pored Koleta iz Velikog prezira, tu su Boris iz Jarbola i Danilo i Boško iz Straight Mickey and the Boyz.