57 gremiVečeras dodela Gremija, Sem Smit glavni favorit

Britanski pevač Sem Smit mogao bi danas da uđe u istoriju Gremija budući da je nominovan u svim glavnim kategorijama, ali mu šanse da osvoji sve nagrade smanjuju Bijonse i Farel Vilijams.
Nekadašnji barmen, 22-godišnji Smit je zahvaljujući baladi o vezi za jednu noć „Stay With Me“ postao hit. Nominovan je u četiri glavne kategorije – album godine, snimak godine, pesma godine i najbolji novi umetnik a samo je jedan muzičar osvojio nagrade u sve četiri kategorije – Kristofer Kros 1981.
Smit je zajedno sa Bijonse i Vilijamsom nominovan u šest kategorija. Bijonse je već osvojila 17 Gremija ali nikada i najprestižnijeg za album godine.
Ova 33-godišnja pevačica je, piše AFP, svojim najnovijim albumom „Beyonce“ pružila najličniju muziku do sada. Bivša zvezda tinejdž sastava „Destiny’s Ćild“ na novom albumu objavljenom u tajnosti u decembru 2013. više nego ikada istražuje sopstvenu seksualnost a jedan od hitova albuma je i oda bračnoj sreći „Drunk in Love“ koju peva sa suprugom, reperom Džej Zijem.
Gremi za Vilijamsa bio bi priznanje 41-godisnjem producentu koji je prošle godine razgalio svet humerom „Happy“. Vilijams je prošle godine bio nominovan za Gremija za saradnju sa Robinom Tikijem na „Blurred Lines“ i francuskim elektronskim duom „Daft Punk“ koji su bili veliki prošlogodišnji pobednici Gremija.
Neočekivani nominovani u kategoriji Album godine je Bek sa svojim „Morning Phase“. Ovaj inovativni roker iz Los Anđelesa već dve decenije dobija hvale kritičara i ima veliku bazu obožavalaca ali nikada nije upao u „mejnstrim“ odakle mahom dolaze dobitnici Gremija.
Za titulu „Album godine“ u konkurenciji je i Ed Širan za „X“. Širan je britanski pevač i relativni novajlija koji je sarađivao sa pop „džinovima“ poput Tejlor Svift i „One Direction“.
Smit je, ipak, glavni favorit. Album mu u SAD promoviše Capitol Records čiji je izvršni direktor Stiv Barnet doneo Amerikancima britansku soul divu Adel.
Smitov debi album „In the Lonely Hour“ je treći najprodavaniji album u SAD u 2014. a zahvaljujući pametnom korišćenju društvenih medija i mudrom obelodanjivanju da je gej ali nepristajanju da bude i gej pevač, Smit je stekao i solidnu bazu fanova.
Još jedna nova zvezda koja je izbila u prvi plan kada su Gremiji u pitanju je Igi Azela koja bi mogla da postane prva žena koja je dobila nagradu za Najbolji rep album godine.
Azaela, koja je nominovana i u kategorijama za najboljeg novog umetnika i snimak godine, postala je zvezda budući da je reč o beloj, plavokosoj Australijanki koja je uspela u mahom afroameričkoj „mačo“ sferi.
Ove godine, dodela Gremija organizovana je u Stejpels centru u Los Anđelesu a nastupiće Madona, Pol Makartni, Rijana i Kanje Vest, između ostalih.

Povezana vest:  STORYTELLERS – NO DOUBT