Steve Strange

Umro Stiv Strendž pevač novotalasne grupe Vizaž

Stiv Strendž (Steve Strange), pionir novog romantizma i vođa britanske novotalasne grupe Vizaž (Visage), preminuo je od srčanog udara u 55. godini, saopštila je večeras njegova izdavačka kuća, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Glasine o smrti pevača, verovatno najpoznatijeg po velikom elektropop hitu grupe Vizaž „Fade To Grey (1980), prvo su tokom popodneva počele da kruže društvenim mrežama, izazivajući nevericu, a vest je uveče potvrđena na fejsbuk stranici Strendžovog benda. 
-Sa velikom žalošću saopštavamo da je Stiv Strendž umro u 11.15 po lokalnom vremenu u Međunarodnoj bolnici u Šarm el Šeiku u Egiptu. Stiv je umro u snu od srčanog udara – navodi se u saopštenju grupe Vizaž. 
Stiv Strendž, čije je pravo ime Stiven Harington (Steven Harrington), imao je duže vreme zdravstvene probleme, i početkom decembra 2014. godine je primljen u bolnicu, gde je operisan, pisao je u to vreme Bi-Bi-Si. 
Strendž je rođen u Njubridžu na jugu Velsa, a postao je deo britanske pank i novotalasne scene pošto je 1976. godine prisustvovao koncertu Seks pistolsa (The Sex Pistols). Organizovao je nastupe pank bendova u rodnom gradu, a potom je otišao u London, da bi radio za menadžera Pistolsa, Malkolma Meklarena (Mcclaren). 
Potom je u londonskom Sohou osnovao čuveni Blic klab (Blitz Club), koji je postao okupljalište pripadnika buduće novoromantičarske scene – članova grupa Duran Duran, Spandau Bale (Spandau Ballet) I Kalčer klab (Culture Club). 
Sve ove grupe su osamdesetih godina prošlog veka postale supezvezde sa hitovima na obe strane Atlantika. Strendž se pojavio u čuvenom spotu za pesmu Dejvida Bouvija (David Bowie) „Ashes To Ashes“ (1980), koji je novotalasnu estetiku doveo u mejnstrim. 
Grupa Vizaž, koju je predvodio Strendž, iste godine je postigla veliki uspeh sa pesmom „Fade To Grey“. Ta pesma je postala jedan od prvih elektropop hitova u svetu. 

Povezana vest:  KONCERT VELVETA U BARUTANI POMEREN ZA ČETVRTAK 3. JUL!