Džef Bek na  Summertime festivalu

Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena i legenda britanske muzičke scene  Jeff Beck nastupiće sa svojim bendom u Sava Centru 7. jula u okviru ovogodišnjeg Summertime Festivala.

Rođen 1944. godine Jeff  Beck, je uz Jimmy Page-a I Eric Clapton-a jedan od tri velikana rok gitare koji je svirao u grupi Yardbirds. Po anketama uglednog Rolling Stone magazina zauzeo je 14. Mesto na listi 100 Najvećih gitarista svih vremena.

Dobitnik je 5 Grammy nagrada u kategoriji Najbolje rok instrumentalno izvođenje. Iako dosta njegovih numera pripada kategorijai instrumenatala, sa naglaskom na inivacijama u području gitarskog zvuka, takođe je nastojao da spaja različite muzičke žanrove kao što su blues-rock, heavy metal, jazz fusion i u poslednje vreme mešavina guitar-rock –a i elektronike.

Povezana vest:  Uz Vanesu Mej domaći orkestar "Metamorfozis"

Poznat je kao veliki muzički perfekcionista i gitarista koji se veome malo služi elektronikom i efektima za gitaru. To je možda najbolje definisao Eric Clapton kada je za Beck-a rekao: – Kada je Džef u pitanju, sve je u njegovim rukama.

Za svoju tehniku sviranja Beck kaže: – Sviram kako sviram jer mi to omogućava da stvorim najneverovatnije moguće zvuke, a u tome i jeste suština, zar ne?

Povezana vest:  Koncert Nikole Vranjkovića u Domu omladine Beograda

U dugoj i bogatoj muzičkoj karijeri sarađivao je sa nizom najistaknutijih rok muzičara, kojima svakako i sam pripada. Pored preko 20 regularnih albuma koje je snimio sa svojom grupom  svirao je i na albumima  muzičara kao što su Roger Waters, Stevie Wonder, Les Paul, Zucchero, Cyndi Lauper, Brian May i ZZ Top.

Na koncertu u Sava centru Jeff Beck će nastupiti u okviru Svetske turneje 2010., koja je istovremeno i promocija najnovijeg izvanredno ocenjenog studijskog albuma “Emotion & Commotion” .

Za navedenu turneju Beck je okupio ekipu izvanrednih muzičara koju čine jedan od najboljih britanskih džez i rok klavijaturista Jason Rebello, www.jasonrebello.co.uk, Rhonda Smith, talentovana i atraktivna bas gitaristkinja, poznata po saradnji sa Prince-om, Chakom Khan, Beyoncee, Justin Timberlake-om, Candy Dulfer i mnogim drugima www.rhondasmith.com i Narada Michael Walden, na bubnjevima, inače  multiinstrumentalista I jedan od najboljih producenata u istoriji rok muzike, koji je producirao hitove Tom Jones-a, Whitney Houston, Mariah Carey, Barbaru Streisand, George Michel-a, Stevie Wonder-a I mnoge druge. Dobitnik nagada Enmmy i Grammy u više kategorija. www.naradamichaelwalden,com

Povezana vest:  Vlado Georgiev u Sava centru 13. i 14. februara

Ulaznice za koncert Jeff Becka u Sava centru u prodaji su od srede 28.aprila po cenama od 3.200, 2.700 i 2.200 dinara