GAF-LOGOAutorsko veče Vojislava Ivanovića na zatvaranju 16. GAF
 
Zatvaranje ovogodišnje svetkovine gitarskog zvuka, 16.Gitar art festivala, biće u znaku muzike dvojice proslavljenih autora, Dušana Bogdanovića i Vojislava Ivanovića, koji će 15. marta u Kolarčevoj zadužbini održati autorsko veče.
Na programu završnog koncerta 16.GAF su dela Bogdanovića i Ivanovića koja će premijerno biti predstavljena beogradskoj publici. Uz gitarski duo „Levante“ i gitaristu Bogdanovića, kao izvođači nastupiće Vera Ogrizović, gitara, Predrag Đoković, kontratenor i orkestar Camerata Serbica, pod rukovodstvom dirigenta Bojana Suđića.
Gitarski duo ‘Levante’ Aleksandra i Vojislav Ivanović aktivno nastupaju zajedno od 2008. godine, izvodeći autorske kompozicije Vojislava koje su napisane upravo za ovaj sastav.
Kompozicijom „Engleski concert“ koncert za solo gitaru i orkestar, koji je u Beogradu premijerno izveden 2010. godine, Ivanović se upisao u istoriju srpske muzike kao pionir ovog žanra u našoj muzičkoj literaturi.
Na završnom koncertu ovogodišnjeg GAF duo „Levante“ će premijerno izvesti Vojislavov koncert za dve gitare i orkestar pod nazivom ?Mare Nostrum“, koji je takođe prvo delo ovog žanra u Srbiji.
Kako je najavio duo „Levante“, pored dvostrukog koncerta, na programu su i dve pesme na stihove Edgara Alana Poa za glas, gudače i orkestar, komponovane pre više od dve decenije ali će se ovom prilikom prvi put izvoditi u aranžmanu za kontratenor.
Dela kojima će se predstaviti na koncertu u okviru Gitar art festivala ukazaće publici na minimum sličnosti i minimum razlike u delima Ivanovića, koja uvek odišu zvučnom lepotom, u koje god vreme da su napisana, istaknuto je u najavi dua „Levante“.
Jedan od najvećih i najuglednijih festivala klasične gitare u svetu, beogradski Gitar art festival, održaće se od 10. do 15. marta. Kako je Tanjugu najavio osnivač i direktor GAF Boško Radojković, program 16.Gitar art festivala je odličan i raznovrstan.
„Biće puno kamerne muzike, gostovaće umetnici iz celog sveta u najrazličitijim kamernim sastavima, biće dua, tria a u završnici festivala imamo čak dve premijere“, rekao je Radojković.
Na otvaranju 16.GAF u utorak,10.marta u Sava Centru nastupiće proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras koji će prvi put predstaviti umetnost sviranja buzukija i rebetika na gitari.
Na festivalu će nastupiti grčki gitarista Kosta Kociolis, Evropski gitarski kvartet u sastavu Zoran Dukić, Hrvatska, Pavel Steidel, Češka, Thomas Fellow, Nemačka i Reentko Dirks, Nemačka.
Nastupiće peruanski gitarista Jorge Caballero, Beijing duo iz Kine koji čine gitaristi Meng Su i Yameng Wang, gitarista Emanuele Buono iz Italije, Anabel Montesinos iz Španije, Marko Tamayo iz Austrije.
Na 16.GAF koncert će održati trio iz Turske u sastavu Selahatin Kagan Korad, Ayhan Ustuk i Demet Gokalp, Oman Kaminsky iz Meksika, srpski gitaristi Zoran Krajišnik, Aleksandar Tasić, Minneapolis Gitar Kvartet iz USA, gostovaće Daniel Casares flamenko kvartet iz Španije i Trio Esprešivo iz Srbije.
„Koncerti kamernih sastava koncept su prezentacije gitarske muzike na ovogodišnjem festivalu, vrhunski svetski muzičari izvešće muziku za gitaru visokih umetničkih vrednosti i savremenih tendencija“, najavio je Radojković.
Kao i prethodnih godina paralelno sa koncertima svetskih renomiranih gitarista održaće se i takmičenje mladih gitarista iz Srbije i regiona u šest kategorija, za đake nižih i srednjih muzičkih škola, kao i studente muzičkih akademija.
Povezana vest:  MAGNIFICO ODRŽAO KONCERT ZA PAMĆENJE U RASPRODANOJ ARENI STOŽICE!