Program 49. gitarijadaKonkurs za 49. Gitarijadu otvoren od sutra

Od sutra do 22. maja demo bendovi sa područja jugoistočne Evrope, koji nemaju objavljeno komercijalno izdanje, mogu se prijaviti za učešće na 49. Gitarijadi, koja će u julu biti održana u Zaječaru.
Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda, pored takmičarskog dela posetioce na ovogodšnjoj Gitarijadi u revijalnom programu očekuju nastupi grupa „Kerber“, „Galija“ i „Dubioza kolektiv“. Konkurs će biti otvoren od 15. marta, a prijave za učešće popunjavaju se isključivo elektronskim putem na sajtu Gitarijade – www.gitarijada.org, ukazao je direktor Ustanove Gitarijada Zaječar Perislav Ducić.
Bendovi treba da priložite snimke dve autorske kompozicije u trajanju od 10 minuta, tekstove kompozicija na maternjem i engleskom jeziku, spisak članova sa kontaktima, kratku biografiju i fotografiju sastava.
Ducić je kazao da je novina to što će se na 49. Gitarijadi u završni program Festivala pored 12 bendova koje odabere stručni žiri, plasirati još dva na osnovu glasova publike.
Glasanje će se sprovoditi putem onlajn aplikacije na sajtu Gitarijade od 25. maja do 3 juna, a odluka stručnog žirija i publike biće objavljena 4. juna. Među odabranim bendovima, biraće se tri pobednika.
Pobednika po oceni stručnog žirija i pobednika sa područja Srbije očekuje snimanje i izdavanje albuma i pi-ar podrška, dok će pobednik po glasu publike biti nagrađen snimanjem video spota i pi-ar podrškom.
Ducić je ukazao da je u prethodnom periodu uspostavljena saradnja sa mnogim festivalima u regionu – iz Sofije, Nikšića, Skoplja…i da se na 49. Gitarijadi odučivati internacionalni žiri.
Stručni žiri činiće predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.
Direktor Ustanove Gitarijada je ukazao da je pobednike prošlogodišnje Gitarijade bend „D ZOO“, čiji je album danas predstavljen, organivovana promotivna turneja i oni će od aprila obići regionu, među kojima su Sofija, Skoplje, Sarajevo i Zagreb.
Govoreći o programu 49. Gitarijade, producent Festivala Marko Jeftić najavio je nastupe grupa „Galija“, „Kerber“ i “Dubioza kolektiva“, kojima će to biti jedini koncert u ovoj godini.
Imena ostalih učesnika, kako je rekao, objavljivaće se na svakih 10 dana na sajtu Gitarijade.
Marketing direktor Gitarijade Goran Radisavljević je naveo da sve demo bendove koji se plasiraju u završni program očekuje učešće u Rock Akademiji.
Akademija je, prema njegovim rečima, osmišeljna tako da članovi bendova nauče kako da se pozicioniraju na tržištu i budu preduzetnici.
Na 49. Gitarijadi biće organizovani i prateći programi – Gitarijada free zone, Gitarijada visual, Gitarijada expo, moto skup, rock i bike kamp, Guitar art stage, World muzic stage…

Povezana vest:  Novi dokumentarac o Dorsima