Krsmanac-2„Opa! Oro s ovoga sveta“ na 4. TODO MUNDO festivalu

World music festival TODO MUNDO, koji se četvrtu godinu za redom održava u organizaciji Doma omladine Beograda i Udruženja Ring Ring, po prvi put, pored muzičkog, predstavlja i folklorno plesno nasleđe, ali u novom ruhu. Veliko iznenađenje za našu publiku biće folklorno-plesna predstava, etno koreokomedija AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“ „Opa! Oro s ovoga sveta“ u koreorežiji Mojce Horvat, koja nam nudi hipermoderan pogled na srpske narodne igre. Izvođenje je zakazano za subotu, 25. april od 21:30 u Velikoj sali Doma omladine.

Delom „Opa! oro s ovoga sveta“ čuveni Krsmanac, akademsko kulturno-umetničko društvo Univerziteta u Beogradu, ponovo aktualizuje narodnu igru i muziku, nematerijalno blago Srbije. Krsmanac je to činio kroz svoju višedecenijsku istoriju entuzijazmom studenata izvođača u vođstvu vrhunskih profesionalaca koji su prepoznavali snagu Srbije u mladosti i talentu. Prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, maestro Branko Marković, inovirao je, šezdesetih godina prošlog veka, etno koreorežije s Krsmancem koje su novinom zadivile svet. Danas, opet, na baletskoj sceni iste nacionalne pozorišne kuće, savremena „džezerina“ svetskog glasa Mojca Horvat, srpsko etno nematerijalno blago pretače u umetnost, izvedbom folklornih igrača i muzičara Krsmanca stvarajući kompletno novi žanr.

Povezana vest:  "Domaći Bitlsi" u subotu u Domu omladine Beograda

„Opa! Oro s ovog sveta“ je topla, blagonaklona, šarmantna i duhovita predstava Srbije danas s onim što Srbija nosi u sebi od postanka – novim jezikom, sinergije folklorističkih pokreta, pokreta savremenog plesa, narodnog zvuka, koreodrame, burleske, etno modnom linijom kostima, režijom vizualizovanih arhetipskih simbola kroz svetlo. Sociološki tačno odabrane su ključne slike koje su Srbija. Dramski precizno vođeni su tipični srpski karakteri. Mnogobrojnim maštovitim briljantno veštim koreografskim izrazima, gledalac direktno usvaja priču o Srbiji.

Povezana vest:  Završena spomen kuća Tošeta Proeskog

Stvoren je novi žanr, s možda ključnim rečima – etno koreokomedija, koja se lako usvaja iako duboko govori, koja razoružava, koju publika voli, koja je namenjena i srpskoj i inostranoj publici, deci. S delom „Opa!“, naša publika će zavoleti folklor, stranci će se upoznati s našom narodnom živom kulturom, deci će se približiti srpska tadicija.

Folklor, u delu „Opa!“, u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama i Ansambla narodne muzike, najstarijeg nacionalnog udruženja studenata Beogradskog univerziteta, „Branko Krsmanović“ postavljen je u brend Srbije. Folklor kroz „Opa!“ postaće popularan među decom, mladima, s „Opa!“ ponosno će se identifikovati svako od nas, „Opa!“ pruža ruku Srbije inostranom gledaocu. „Opa!“ govori zdravo, čisto, vedro, dobronamerno, toplinom našeg melosa, bogatstvom naših boja, životom naše igre, lepotom naših predela, šarmom naših naravi, univerzalnim vrednostima koje negujemo. „Opa!“ upijamo, osećamo, „Opa!“ pruža, daje… i …najvažnije od svega…“Opa!“ SLAVI ŽIVOT!

Povezana vest:  Električni orgazam bitno drugačiji nego do sada

Iste večeri, u prvom delu programa od 20 časova, na programu 4. TODO MUNDO festivala je koncert sastava Tutti World Music Orchestra.

Cena ulaznica za drugo veče TODO MUNDO festivala je 400 dinara (ulaznica važi za oba programa), a u prodaji su na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM mreže. U prodaji je i ograničen broj jedinstvenih kompleta ulaznica za sve koncerte na festivalu, po ceni od 1000 dinara!