Logo Eurovision Song Contest 2015

Filharmonija, Bečki dečaci I Končita na Evrosongu

Filharmonija, Bečki dečaci I Končita Vurst učestvovaće u otvaranju finala Pesme Evrovizije, koje se održava 23.maja u Beču.
Bečki filharmoničari će otvoriti finale 60. Pesme Evrovizije u bašti Dvorca Šenbrun uz evrovizijsku fanfaru. Zatim će gledaoci širom sveta imati prilike da upoznaju najlepše gradove i predela Austrije do bečke dvorane „Štathale“ u kojoj će čuvena violinistkinja Lidia Baih podsetiti na prvog austrijskog pobednika na Evroviziji citatom Uda Jirgensa „Mersi šeri“.
Potom će Končita Vurst, koja je pobedom na prošlogodišnjem Evrosongu, ovo takmičenje dovela u Beč, odmah posle toga predstaviti zvaničnu himnu „Gradimo mostove“ zajedno sa Bečkim dečacima, višenacionalnim horom Superar i austrijskim reperom Left Boj. 
U pratnji će svirati Simfonijski orkestar Radija ORF pod vođstvom Petera Pejtsika. Tekst himne „Gradimo mostove“ koja će biti predstavljena javnosti u finalnoj nedelji napisao je David Malin. Kompoziciju i aranžman potpisuju David Broner, Dorotea Frajberger i Kurt Pongrac.
Kao vrhunac otvaranja će izvođači iz zemalja učesnica, kako je najavljeno od strane austrijske državne televizije ORF, koračati iz „zelene sobe“ kroz publiku preko „magičnog mosta“ ka monumentalnoj evrovizijskoj bini.
Preko 200 umetnika će učestvovati u ceremoniji otvaranja u bečkoj „Štathale“.

Povezana vest:  BEER FEST 2011, Stari hitovi Riblje čorbe na Ušću