LiveTvornicakultureomotObjavljen live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina „Live@Tvornica kulture“ danas 10. maja, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana, za područje Srbije na CD-u objavila je promoterska kuća Long Play.
Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj „Tvornici kulture“ dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.
Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj…), po mišljenju samog Divljana, donelo je „plesni i vedri duh“ Mediterana i „jednu potpuno novu dimenziju“ njegovim pesmama.
„Live@Tvornica kulture“ to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine „Retko te viđam sa devojkama“ do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su „Maršal“, „Rusija“ i „Nebeska tema“, sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava „Odbrana i poslednji dani“ (1982).
Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput „Samo jednu ljubav imam“, „Odnesi me“, „Svakog jutra“ i „Kad te vidim“. Poslednje dve su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale „Najlepša“ i „Vodim te na more“, koje su prethodno zabeležene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda „Četiri godišnja doba“ (Aquarius Records 2012).
-Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ‘prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi – objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.
Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pesama kakve su „Ona to zna“, „Ljubavi“ ili „Malena“, „Live@Tvornica kulture“ donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena „Balada“, legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osćajnosti, druga je urnebesna „Baba Zumbula“ (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u „Tvornici“ smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica „Purger koji kaže bre“.
-Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svetskom čoveku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi – smatra Maks Juričić.
Ukratko, „Live @Tvornica kulture“ je živi album u punom smislu te reči. Veseo i
poletan, pun pozitivne energije. Baš kao i ljudi koji su ga stvarali. Vlada, Maks i
ostali članovi Ljetno Kino Big Banda – klarinetista Vlade Matulić, stand up bubnjar
Buki Filipović, basista Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelista Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionista Radislav Jovanov- Gonzo.
-Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno – ocenio je Juričić, pred izlazak CD-a „Live@Tvornica kulture“ krajem marta u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Recordsa.

Povezana vest:  Željko Joksimović - sve je spremno za spektakl

Live sound:Tomislav Noršić
Miks: Surka
Producenti: Max&Surka
Foto: Rudi Uran

Prodaja CD-a „Live@Tvornica kulture“ u Srbiji preko lanca knjižara „Delfi“, a
u Beogradu u prodavicama „Jugoton“ (Nušićeva 27) i „Dallas Music Shop“ (knjižara „Vulkan“, Sremska 2).