vrelo cuvam ovceNOVI ALBUM SASTAVA VRELO – ‘ČUVAM OVCE’

Sastav Vrelo objavio je novi album pod nazivom ‘Čuvam ovce’ koji je od danas dostupan na muzičkom servisu Deezer. Radi se o trećem studijskom albumu benda koji je objavljen za izdavačku kuću Lampshade Media. Na albumu se nalazi deset pesama koje je bend snimio u studiju Revolver u Veterniku, a producirao ga je Voja Aralica u studiju benda Van Gogh. Na albumu gostuje i Dejan Sparavalo (The No Smoking Orchestra). Sliku omota radio je slikar Aleksandar Opačić – Opaki.

‘Za razliku od prvog albuma, koji smo u svim fazama radili sa Vojom, ovaj smo snimili sami. Kada smo sve završili, odneli smo mu materijal i u par reči ispričali kako sada vidimo stvari. Jedina smernica koju smo mu dali bila je da se ne trudi da vuče na „komercijalnu“ stranu nego da ima potpunu slobodu da uradi kako ga ponese. Kada nam je poslao prvu koju je uradio („Čuvam ovce“), mi smo bili oduševljeni i više nije bilo potrebe da sa njim pričamo bilo šta u vezi sa albumom! Svi smo jako srećni i zadovoljni ovim diskom i jedva smo čekali da bude objavljen’ kaže o novom albumu Stanko Tomić.

Povezana vest:  Selena i Justin: Ljubav će preživeti!

O tome šta Vrelo predstavlja Nataša Tomić, osnivač sastava navodi: ‘Vrelo je jedno biće. Ja sam odrastala u KUD-u i zavolela sam da delim binu sa prijateljima. Kakve su to sreće i uspesi ako nemaš sa kime da ih deliš? Mogu da napravim pesmu u šest glasova, ali ne mogu sama da je otpevam. Svako u grupi ima svoj zadatak koji obavlja najbolje što može i svaki od tih zadataka je jednako važan. Međutim, suština nije u lepoti pojedinačnih gravura, nego je ona zapravo u celini, u tom nečem što se dogodi i što se dobije kao rezultat kada se svi elementi spoje u jedno’.

Povezana vest:  Mik Džeger osnovao novi bend

Vrelo je osnovala Nataša Tomić početkom 1999. godine u Rumi. Naslanjajući se na identitet i autentičnost naše tradicije, narodnu muzičku građu Vrelo i dalje koristi kao osnovni element u svom radu ali je kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama. Minimalistički pristup, svedenost i ogoljenost izraza kroz samo dva instrumenta (bas i bubanj + matrice / backing tracks and loops) sa jedne strane, a sa druge nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih arhetipskih obrazaca i modernog iraza, u muzici grupe Vrelo spajaju se u jedinstvenu celinu.

Povezana vest:  Justin Bieber: Plašim se toga šta ljudi misle o meni

Na BBC konkursu za »Sledeću veliku stvar« (BBC’s The Next Big Thing 2007) u konkurenciji preko 2500 izvođača iz 88 zemalja VRELO je nastupalo u Londonu u »Mejda Vejl« (Maida Vale) studiju i plasiralo se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja sa pesmom »Pošle mome«. Vrelo redovno sarađuje sa Emirom Kusturicom i No Smoking Orkestrom. 2003. su učestvovali na snimanju muzike za film »Život je čudo« Emira Kusturice a ova saradnja se nastavlja 2007. godine kada Vrelo postaje deo ekipe Kusturičine pank opere »Dom za vešanje«.

PHOTO: Ivan Grlić