bojana nastup
EUROSONG 2015
Bojana Stamenov u finalu!
 
Predstavnica Srbije na 60. Pesmi Evrovizije Bojana Stamenov plasirala se večeras u finale ovog najvećeg takmičenja u pevanju, koje se prenosi na sve kontinente.
Stamenov se našla među 10 zemalja koje su se plasirale, glasovima stručnog žirija i publike, u finalno takmičenje.
U finale su se, takođe, plasirale Albanija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Belgija.
Belorusija, Danska, Moldavija, Holandija, Finska i Makedonija ostale su bez plasmana u finale.
Voditeljke Evrosonga navodeći redosled zemalja koje su se plasirale u finale pročitale su pred kraj liste deset zemalja da se Srbija plasirala u završnicu takmičenja.
Prvo polufinale Evrosonga pratilo se u Beču kako na javnim mestima, gde je organizovano javno gledanje, ali i po srpskim klubovima i kafićima.
Srpska dijaspora glasala je za Stamenov, za koju ističu da je imala fenomenalan nastup.
Tako su članovi kulturno-umetničkog društva “Stevan Mokranjac” u klupskim prostorijama pratili polufinale, a sa posebnom pažnjom nastup Stamenov.
Oni su burnim aplauzom bodrili predstavnicu Srbije, a odmah po završetku nastupa svih 16 polufinalista, uzeli mobilne telefone u ruke i glasali.
Članovi bečkog društva istakli su da je Bojana imala najbolji nastup ove večeri, te da će zasigurno ostvariti odličan rezultat i u finalu, gde očekuju čak i pobedu.
 
 
Sistem glasanja
 
Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50.
Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta.
Stručni žiri je sačinjen od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija će rangirati numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri će glasati i u finalu.
Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija, dolazi se do konačnog rasporeda poena koje zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pesmu sa najmanje glasova.
Osim zemalja koje učestvuju u svakom od polufinala, pravo glasa imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrebom.
U prvom polufinalu za Srbiju će, pored 15 zemalja sa kojima se takmiči, moći da glasaju još i Španija, Francuska, Austrija, ali i Australija, koja ove godine učestvuje direktno u finalu i jedina glasa u oba polufinala i finalu.
 
Prvo učešće zemlje iz Okeanije
 
U februaru 2015, EBU je pozvao Australiju da učestvuje u finalu. Data im je mogućnost da izaberu predstavnika preko svog javnog servisa Si-Bi-Si koji tridesetak godina prenosi ovo takmičenje na području Australije.
Australija ima pravo učešća samo ove godine u čast proslave 60. godišnjice takmičenja.
Ukoliko Australija pobedi, moći će da učestvuje 2016. godine – organizator bi bio Si-Bi-Si, ali bi takmičenje bilo održano u evropskom gradu po njihovom izboru.
Učešće Australije je povećalo broj učesnika u finalu na 27. To će biti najveći broj učesnika u finalu u istoriji takmičenja i prvi put da učestvuje i zemlja iz Okeanije.
PHOTO: Andres Putting (EBU)
Povezana vest:  Novi rekord Lejdi Gage