Tammy Payne 1

Tammy Payne na Nišvilu

Britanska pevačica, kompozitor, tekstopisac i multiinstrumentalista Tammy Payne nastupiće na predstojećem Nišvilu treće večeri festivala – u subotu 15. avgusta. Tammy će sa svojim bendom predstaviti album „Viva outsider“ objavljen krajem 2014 godine, a koji je producirao Jim Bar, basista satava „Portishead“ i „Get the Blessing“. „Viva Outsider“, objavljen na njujorškoj etiketi „Ninety&Nine Records“, prvi album koji Tammy objavljuje pod svojim imenom i na kojem potpisuje sve kompozicije, upečatljiva je kombinacija bluza, džeza, soula, folka (…), a po sugestivnosti autorskog izraza i interpretacije, nameće se zaključak da se na britanskoj sceni, kada je reč o „ženskom muzičkom pismu“ , ništa slično nije čulo još od prvih albuma Joan Armatrading.
„Ako uronite u bilo koju od pesama sa albuma – shvatićete da je svaka pravi lirski dragulj. Inventivna slikovitost i prijatan nedostatak klišea. Izvanredan album“ – reči su poznatog kritičara Brusa Lindzija u recenziji albuma „Viva outsider“. Odličnim kritikama albuma Tammy Payne pridružili su se i Brent Blek koji je za „Bop ‘n Jazz“ napisao: „Jedan od glasova po kojima ćemo pamtiti 2014. godinu – ili možda bilo koju godinu posle“, na sajtu BBC online konstatovano je da je Tammy „jedna od najboljih soul pevačica tokom protekle dve decenije“, dok je u „Mojo“ magazinu napisano: „Tammy poseduje izražajan soul glas ali i sposobnost da na pravi način ispriča priču“. O kvalitetu Tammy Payne kao auotora govori i podatak da je pesma koja otvara „Viva Outsider“ – „Talk to me instead“ – dobila ove godine još jednu verziju i to na na albumu „Duets“ Paula Gonza, na kojem je ova portugalska muzička legenda izvodi zajedno upravo sa Tammy. Postavu njenog benda na Nišvilu činiće: Ruth Hammond – klavijature, Neil Smith – gitara, Will Harris – bas i Matt Brown – bubnjevi.
Karijera Tammy Payne traje još od početka devedestih kada je objavila nekoliko „dance“ hitova na danas legendarnoj etiketi „TalkinLoud“ Giles-a Peterson-a. Medjutim , umesto da nastavi sa snimanjem albuma kakve je publika očekivala od nje, ona se kao perkusionistkinja priključila salsa bendu, putovala u Brazil da bi izučavala bossa novu, nastupala i snimala kao pevačica sa više britanskih bendova (Sissi, Bristol sound originators, Smith And Mighty, Boca 45, Jukes), ali i svirala bubnjeve na turneji Džona Pariša (dugogodišnjeg producenta PJ Harvey). Sa bendom „Jukes“ objavila je album „We Might Disappear“ – psihodelični dragulj koji nije naišao na veći odjek zbog bankrota etikete na kojoj je objavljen, ali koji je je, uz ocenu 8 (od 10) u NME magazinu ocenjen kao „pomračenje sunca LSD zvukom“! Nastavljajući svoju karijeru „u cik – cak“, Tammy Payne je za „Edition records“ sa grupom „Tamco“ 2010. godine objavila „Don’t think Twice“ – album obrada pesama koje su potpisali Dylan, Cohen, Elvis Costello… Pretežni džez pedigre instrumentalne postave (koja čini okosnicu i na prošlogodišnjem remek delu „Viva Outsider“ : bubnjar Dylan Howe /The Blockheads, basista Jim Barr / Get The Blessing, klavijaturista Dan Moore / Pee Wee Ellis, Andy Shepherd i gitarista Neil Smith – The Liftmen), i plutajuće improvizacije upakovane u tamnoputi ritzam i bluz, pokazale su se kao savršena staza za njene upečatljive reinterpretacije nezaboravnih pesama . Upravo tragom takvog koncepta Tammy Payne je nastavila i na novom albumu koji, kada jednom čujete – sigurno ćete mu se vraćati iznova i iznova….

Povezana vest:  Rijana: Na prvom mestu vlastiti užici, a zatim i partnerovo zadovoljstvo