Stefan-Ikonic-ZeneKese

Bend ŽeneKese sutra na Zidiću ispred Doma omladine Beograda

Plato Milana Mladenovića i ovog leta ostaje nezaobilazna stanica kada su muzička dešavanja Beograda u pitanju. Popularni beogradski bend ŽeneKese 17. jula od 20 časova, posle dve godine pauze u koncertnim aktivnostima, održaće besplatnu svirku na Zidiću ispred Doma omladine Beograda.

Bend nije svirao od festivala Exit 2012, pa do decembra 2014. godine. Iako su se mnogi pitali šta je sa bendom i da li je prestao da postoji, ŽeneKese su u tom periodu redovno održavali probe i pravili nove pesme. „To je bilo skroz super period! Odvojili smo se od svega što prati sviranje, a vezano je za organizaciju, koncerte i medije. U međuvremenu smo objavili pesme ‘April zauvek’ i ‘Supersonične sanke’, obradu Hüsker Dü, koja se pojavila na kompilaciji ‘Pesme ispod pokrivača’ (Pop Depresija)“, objašnjava Stefan Ikonić, pevač i gitarista grupe.

Povezana vest:  Poruka ljubavi u novom singlu Davida Guette

ŽeneKese postoje već 10 godina, a Stefan kaže da sa ove tačke gledišta to i ne deluje mnogo, ali se osvrće na činjenicu da su u tom periodu izdali samo dva albuma. „Prvi album je bio odraz atmosfere od pre 7-8 godina, prljave, opuštene i razuzdane scene, koja je izrodila dosta dobrih bendova. Dragi album, ‘Rado bih te sreo’, izašao je 2011. godine i bio je nešto sasvim drugačije. Zvuk je bio besan i ogorčen, ali ne zbog toga što se vreme promenilo, nešto zato što ga nismo predvideli. Sada ŽeneKese zvuče stamenije. Pesme su nam postale nešto laganije, ali temelj je čvršći.“

Za svirku na Zidiću Stefan najavljuje jedan sat muzičke grmljavine, a sviraće i stare i nove pesme. Publika će sigurno čuti novu stvar „Leptir“, za koju su ŽeneKese uradile i spot, a sve kao najavu novog albuma.

Povezana vest:  "The 1975" otvaraju četvorodnevni Arsenal fest 2023!

„Singl ‘Leptir’ je izašao krajem zime i nekoliko nedelja se nalazio u vrhu Diskomera i Pop Mašine, što nas je pomalo i iznenadilo. Ja sam bio zadovoljan kako su se u pesmi spojili tekst i muzika, i mnogim ljudima koji nas slušaju je to prijalo. Mada, poznajem i neke koji ne priznaju ŽeneKese bez grmljavine“, ističe Stefan Ikonić.

Iako novu pesmu prati i spot, Stefan priznaje da je mnogo zabavnije kada razgovaraju o snimanju, dok je realizacija zamorna, pa bend i ne voli da snima spotove. „Zato smo se odlučili za neku vrstu lyrics videa, koji neće podsećati na standardne spotove, koji su produkt muzičke industrije, a to je u Srbiji neki sasvim drugačiji svet. Zato, ništa se ne može uraditi bez pomoći prijatelja – snimao nas je Roki iz Braće Burazera, animirala je moja sestra Jelena Milunović, a Urke je montirao. Kako i sam refren nove pesme kaže Volim da držim do sebe, a oslanjam se na drugoga“.

Povezana vest:  Bojan iz Lexingtona bend izveo najmlađe fanove na ručak

Za kraj, Stefan poručuje da će ŽeneKese do kraja godine snimiti materijal za treći album, a što se tiče svirki u predstojećem periodu kaže: „Mi smo najlenji bend ovde! Ne volimo da sviramo mnogo, nemamo i nećemo da imamo tu rutinu. Nikada nismo dobro odsvirali drugi koncert za jedan vikend. Ne umemo da iskalkulišemo i sačuvamo energiju za sutra, a kamoli za povratak.“