DYJO - Montre dzez festival

Devon Youth Jazz Orchestra na Nišvilu

Devon Youth Jazz Orchestra (DYJO ) iz Velike Britanije nastupiće ove godine u glavnom programu Nišvilla, u nedelju 16. avgusta, a frakcije ovog omladinskog big benda, koji je prošle godine natupao i na čuvenom Montre džez festivalu – sviraće u još nekoliko navrata u programima na Youth stage-u.

Omladinski džez orkestar Devona (Devon Youth Jazz Orchestra – DYJO) osnovan je 1975. godine sa ciljem da se tinejdžerima jugozapadne Engleske pruži stručno muzičko obrazovanje ali I prilika da steknu iskustvo u živim nastupima. U aprilu ove godine 40-a godišnjica osnivanja ovog orkestra obeležena je okupljanjem mnogih bivših članova i nastupom nekoliko big bendova sastavljenih od svih generacija.
DYJO je osvojio mnogobrojne britanske nagrade za svoje nastupe i obrazovne programme. Na ovogodišnjem Omladinskom nacionalnom festivalu održanom ovog jula u Birmingemu, DYJO je primio Diplomu za dostignuća u inovacijama, koja se dodeljuje „za izuzetno maštovite, kreativne i inspirativne nastupe“. Takođe, treba pomenuti koncerte u prestižnoom Rojal Albert holu u Londonu, na džez festivalima u Montreu (u Švajcarskoj), Tinmutu, Dartu i Badliju, a DYJO je praktično muzički represent na svim skupovima koje organizuje čuveni Univerzitetu u Ekseteru.
Omladinski džez orkestar Devona ima dva benda. Mlađi orkestar (DYJO2) pod dirigentskom palicom Brajana Mura (Brian Moor), posvećen je osnovama sviranja u big bendu, dok „Stariji“ orkestar (DYJO1) koji vodi Graham Hatn (Graham Hutton) ima širok repertoar koji zahteva muzičare visokih sposobnosti, pa nije redak slučaj da ovu postavu po kvalitetu često upoređuju sa najboljim big bendovima u Velikoj Britaniji. U sklopu DYJO projekta, radi i postava pod nazivom “ DYJO Ambasadori“ – manji sastav starijih članova koji vodi Roz Harding. Osim koncertnih nastupa „Ambasdaori“ često organizuju i muzičke radionice, pa će se tokom Nišvila družiti i sa polaznicima Nišville workhopa.
U glavnom programu Nišvilla bend že se predstaviti u kombinovanoj postavi (i mladjih i starijih članova) koju čine 32 muzičara, dok će DYJO 1 i 2 kao i „Ambasoadori“ nastupit na Nišvill Youth stage-u, a planiran je i zajednički mini koncert u Đavoljoj Varoši.

Povezana vest:  Jelena Karleuša tuži Seku, Acu Lukasa I Ivana Ivanovića