Vladimir Cetkar 3

Vladimir Četkar na Nišvilu

Prvog dana Nišvila, u četvrtak, 13 avgusta nastupiće i band koji predvodi makedonski gitarista, pevač, kompozitor, aranžer i producent Vladimir Četkar koji već duže vremena živi i radi u USA gde je nastupima i albumima već ostvario respektabilnu karijeru.
Posle detinjstva provedenog u rodnoj Makedoniji (rođen je u Ohridu) gde je napravio svoje prve jazz korake pod uticajem Herbie Hancock-a i George Benson-a, Vladimir Četkar se, posvetio studijama jazz gitare i kompozicije na poznatom Berklee univerzitetu. Kao jedan od najaktivnijih gitarista mlađe generacije na internacionalnim jazz festivalima, Četkar je skrenuo pažnju mnogih poznatih imena jazz/funk scene, pa je na poziv čuvenog italijanskog acid jazz benda „Jestofunk“ gostovao na njihovom albumu.
Njegovi solo albumi „We Will Never End“ i „Heavenly“ koji su odlično ocenjeni od kritike, i prijvaćeni od strane publike, pozicionirali su ga kao jednog od najistaknitijih muyičara u jazz-soul-funk žanru – uz laskava poređenja u stilu: „gitarsko sviranje Džordža Bensona, produkcija u najboljem maniru Kvinsija Džonsa i Maura Malavasija, vokali grupe Earth Wind and Fire i Jamiroquai gruv“!
Muzički stil Vladimir Četkara kritičari plastično (i bez ikakvih negativnih konotacija – naprotiv) opisuju i kao „nastup Džordža Majkla ispred grupe Steely Dan u koktel baru“. Četkar živi u Njujorku i redovno nastupa u najpozatijim jazz klubovima širom USA – kao što su: Catalina Jazz Club (Hollywood, LA), Blues Alley (Washington DC), Regattabar (Boston), kao i legendarnom njujorškom Blue Note klubu, a učestvovao je i na nekim od vodećih evropskih festival među kojima se izdvaja nastup na Szigetu. Njegov poslednji album „Heavenly“ sa velikim uspehom objavljen i u Japanu sadrži i remikse koje je uradio svetski poznati francuski producent i DJ – Dimitri From Paris.
Članovi benda su Senad Usein – truba, Borislav Veselinov – tenor saksofon, Filip Stevanovski – trombon, Dionis Stratrov – bas i Viktor Filipovski – bubnjevi.

Povezana vest:  Adel se ograđuje od Donalda Trampa