Latino-Stage-foto-A-Kamasi

Uticajni Thump magazin tvrdi: Exit Avantura za trajni mir na Balkanu

Nakon brojnih izjava oduševljenja muzičkih zvezda i publike ovogodišnje Exit Avanture, jedan od najuticajnijih novih muzičkih magazina Thump, deo planetarno popularnog portala Vice, u svom obimnom izveštaju ističe i društvenu dimenziju Exit i Sea Dance festivala. Priča o nastanku Exita, kroz nastojanje da se izađe iz desktruktivnog ciklusa na prostorima nekadašnje Jugoslavije, jedinstvena je među svetskim festivalima, a vera u tu ideju je nešto što je tokom svih 15 godina, vodilo i njegovog osnivača Dušana Kovačevića, navodi se u tekstu magazina Thump.

„U Engleskoj sve što tražimo od festivala je da se provodimo, plešemo kao blesavi i uživamo u par dana bega od borbe protiv suštinske uzaludnosti svih ljudskih napora. Na prostorima bivše Jugoslavije, festivali ipak mogu da znače nešto prilično revolucionarno“, navodi Perry, dodajući da na Balkanu svi dobro pamte užase rata u Jugoslaviji, što je bio lajtmotiv razgovora sa Kovačevićem. „Sa Exitom smo pokušali da nadoknadimo sve one godine devedesetih koje je moja generacija propustila. Zato je energija Exita posebna“, navodi Kovačević i dodaje: „Ovaj pokušaj bega iz opresije, ratova i svega što se tada dešavalo je razlog zbog koga je prvi Exit imao tu sjajnu neobjašnjivu energiju. I izvođači su to osetili. Gotovo svi oni su potvrdili da su na Exitu odsvirali svoje najbolje koncerte na turneji ili čak najbolje koncerte u karijeri. A razlog tome je što je publika koja ih je dočekala, bila željna normalnog života, gde su koncerti i festivali njegov neizostavan deo. Zaista želimo da ujedinimo sve ljude sa Balkana i prekinemo taj ciklus da svakih 50 godina ceo region bude uvučen u neku vrstu sukoba. To je naša vizija. San. Trajni mir na Balkanu. Želimo da izgradimo generaciju koja će se pobuniti na poziv na oružje, i reći ‘Ne, hajde da popijemo pivo umesto toga'“. Exit i Sea Dance nisu samo mesta za beg, ističe se u zaključku magazina Thump, već i mesto gdje će se ljudi Balkana okupiti i raditi ono što žele – da se provode, upoznaju i povežu.

Povezana vest:  Eros Ramazzotti i Luis Fonsi predstavljaju singl i spot "Per Le Strade Una Canzone"

U drugom članku za magazin Thump, novinara Christophera Metlera, dodaje se i novi motiv za ovakva nastojanja celog Exit tima, ali i Kovačevića lično: „Pre dva meseca sam dobio sina i sad sam još više motivisan da radim još više za njegovu generaciju. Nadam se da Exit može da bude jedna od tih snaga za sve ljude otvorenog uma i srca koji razumeju da čovečanstvo mora brzo da evoluira ako hoće da opstane“. Pored podsećanja na Kovačevićeve aktivnosti tokom studentskih protesta još od 1996. godine pa do osnivanja Exita i razvijanja u jedan od, Metler primećuje da Exitu uspeva da održi najraznovrsniji program u odnosu na ostale vodeće svetske festivale, čiji je neizostavni deo već dugi niz godina. Kroz kapije Exit Avanture, od Petrovaradina do Jaza, prošlo je rekordnih 300.000 posetilaca, čime je postavljena nova lestvica za naredne godine i nove uspehe.

Povezana vest:  Povratak lepe plavuše - Ana Štajdohar predstavlja novi hit!