guca-spomenik 2

Slaba poseta Saboru u Guči – zbog neznanja ili terorističkih pretnji?

Ovogodišnji 55. Sabor u Guči, uprkos očekivanjima organizatora, zabeležio je znatno manju posetu i dok jedni razlog tome vide u neznanju, zloupotrebi u lične i političke svrhe i samovolji pojedinaca, drugi neuspeh traže u pretnjama teroirističkim napadima.
Prema rečima domaćina festivala trube Slobodana Jolovića, Dragačevski sabor trubača u Guči bio je i ostaće najveća i najznačajnija manifestacija koja neguje tradiciju, izdavaštvo, izvorno narodno stvaralaštvo i promoviše trubu i trubaštvo u zemlji i svetu.
-Guča istinski tek treba da postane centar okupljanja najboljih srpskih i svetskih trubača, da neguje i poštuje kvalitet i stremi ka stvaranju brenda koji će donositi daleko veće benefite državi Srbiji i narodu koji u njoj živi, posebno Gučanima, građanima opšstine Lučani i okoline – kazao je on medijima.
Za to je, kao je rekao, potrebna potpuna saglasnost i uvažavanje svih onih koji na bilo koji način mogu doprineti da se taj brend razvija.
Jolović je naglasio da svačije mišljenje treba čuti, posebno onih koji su Sabor organizovali u prošlosti, njihov profesionalni pristup i kolektivni rad u organizaciji, a pripreme za naredni koje treba blagovremeno započeti, jer taj sabor isključivo pripada narodu, treba da predstavlja osnov za njegovu budućnost.
-Iz Sabora treba ukloniti svaku vrstu neznanja, zloupotreba u lične i političke svrhe i samovolju pojedinaca, jer predstavljaju ozbiljnu prepreku za dalji razvoj i unapređenje i vode ka njegovom urušavanju i gašenju – kaže Jolović.
Prema njegovoj oceni u budućnosti Sabor treba da traje najviše pet dana, a festival trube tri.
Termin održavanja treba usaglasiti sa Turističkom organizacijom Srbije kako se ne bi poklapao sa ostalim manifestacijama u okruženju.
-U zvanično takmičenje treba vratiti majstore trube, obezbediti prigodne nagrade i zvanja, za višestruke pobednike i njihovu medijsku promociju čitave godine i na taj način povećati kvalitet i interesovanje za finalno takmičenje – ističe Jolović.
Samo kvalitet i praćenje savremenih tokova u svetu u budućnosti mogu doprineti ostvarnju željenih ciljeva ove manifestacije i manifestacionog turizma u Srbiji, smatra on.
Jolović se zahvalio Izvršnom odboru Sabora, svim učesnicima u organizaciji, kao i građanima na gostoprinstvu.
-Posebno zahvaljujem Vladi Srbije na pomoći i podršci, bez koje ne bi mogli da sagradimo Dom trubača i unapređujemo ovaj srpski brend, kao i potpredsedniku vlade Rasimu LJajiću, koji je otvorio Sabor – rekao je Jolović.
Zamenik predsednika Opštine Lučani Milivoje Dolović precizirao je da je u programu bilo 1000 učesnika.
-Goste je zabavljalo 50 akreditovanih orkestara, dok ih je u takmičarskom delu bilo 30 kapela – rekao je on.
Odbornik SNS u lučanskom parlamentu Vladimir Knežević kaže da je Sabor loše marketinski prezentovan.
-Sva dešavanja u vezi Sabora vezana su za neke lične iskorake predsednice Opštine Vesne Stambolić koja je na naše apele i sugestije vezane za ugovore povodom festivala trube odbacila. Ona je rekla da je to uradila u saradnji sa vrhom stranke (SNS) što mi smatramo apsurdnim – kazao je on.
Knežević očekuje rezultate i analize koje će uslediti na skupštini lokalnog parlamenta.
Prema njegovim rečima, poseta na toj manifestaciji je bila znatno manja, što će se odraziti na priliv u budžetu.
Prema oceni predsednice Opštine Lučani, slabija poseta je zabeležena zbog pretnji od terorističkih napada.
-Ne može se znati tačan broj posetilaca dok se ne sumiraju rezultati za šta će biti potrebno vreme, a karte na stadionu nisu naplaćivane – rekla je Stambolić.
Festival trube je završen noćas nastupima majstora trube Elvisa Ajdinovića, nakon kojeg je koncert imao Sanja Ilić i Balkanika.
Posle njih koncert su održali pobednički orkestri 55. Sabora trubača koji su zatvoriti ovogodišnji festival trube.
Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.
Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „Nešnal džiografik“ (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.
Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.
Saborovanje je trajalo od 3. do 9. avgusta.

Povezana vest:  House of Pain i Go Back to the Zoo na EXITU