david bowie

Eksperiment: Godinu dana kao Dejvid Bouvi

Britanski profesor Vil Bruker provešće godinu dana kao Dejvid Bouvi, proživljavajući različite faze u 40 godina dugoj karijeri legendarnog muzičara, od Zigija Stardasta preko Aladina Sejna do Vižljastog belog vojvode.
Razlog za to je monografija koju piše o Dejvidu Bouviju, a koja će nositi naziv „Forever Stardust“.
Da bi njegov rad bio što verodostojniji, Bruker, koji predaje o kulturi i filmu na Kingston Univerzitetu u Londonu, odlučio je da na sopstvenoj koži iskusi život svog idola.
Ne samo da će se oblačiti i izgledati kao Bouvi već će i prisvojiti njegove navike u ishrani, čitati knjige koje je on čitao u određenim periodima svog života, slušati njegovu omiljenu muziku i gledati njegove omiljene filmove, kao i posećivati ista mesta u kojima je boravio, poput Berlina gde se sprema da ode idućeg meseca.
-Ideja je da uronim u Bouvijevu glavu u raznim periodima njegovog života i karijere kako bih shvatio njegov rad iz izvornog ugla, zadržavajući istovremeno kritičku i objektivnu perspektivu – objasnio je Bruker, prenosi Gardian.
Profesor, koji je svoje „putovanje“ kroz Bouvijev život započeo je krajem 1960-ih godina, kazao je da jedino što neće „podeliti“ sa muzičarem je njegovo iskustvo sa heroinom i kokainom.
-Količine kokaina koje je Bouvi konzumirao nisu samo ilegalne za profesora kao što sam ja, već i previše skupe i nezdrave – rekao je on, dodavši da je pravo čudo da je Bouvi preživeo 1970-te s obzirom na zavisnost od droga.
-Bouvi je neponovljiv, a kada dobro razmislim niko ne bi ni poželeo da proživi sve ono kroz šta je on prošao. Ali želim barem da iskusim delić toga – zaključio je Bruker.

Povezana vest:  Šeril Kol će s vrata ukoloniti tetovažu koja je podseća na brak s Ešlijem

PHOTO: Foc Kan/WireImage