damir imamovic photo by Amer Kapetanovic

SAVREMENI MAESTRO SEVDAHA DAMIR IMAMOVIĆ NA NAJVEĆEM WORLD MUSIC FESTIVALU

Savremeni maestro sevdaha, Damir Imamović Sevdah Takht, učestvovaće na najvećoj svetskoj platformi za prezentaciju World Music Scene – WOMEX-u (The World Music Expo) koja će se održati od 21. do 25. oktobra u Budimpešti. Damir Imamović SevdahTakht učestvovaće u regionalnoj selekciji Showcase festivala pod nazivom „Club Duna“.
Umetnici u ovoj selekciji staviće naglasak na muzičku raznovrsnost Centralne Evrope i kroz različite interpretacije iznosiće stilove koji su uticali na lokalni muzički izraz. Za Sevdah Takht ovo će biti prilika da se svetskoj muzičkoj sceni predstavi kao kvartet. Uz novu članicu violinistkinju Ivanu Đurić, Sevdah Takht, kroz nekoliko novih kompozicija, najavljuje i novi album koji će biti objavljen na proleće 2016. godine.
WOMEX je petodnevni World Music sajam koji se svake godine održava u drugom gradu od 1994. i okuplja veliki broj umetnika, grupa, producenata i izdavača. Oni svoj rad predstavljaju kroz veliki broj događaja kao što su sajam muzike, konferencije, panel diskusije, okrugli stolovi, filmske projekcije, svečana ceremonija otvaranja, dodela nagrada i Showcase festival.
Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree (www.dim.hr) snimila je i dokumentarni film «Sevdah» koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu «SevdahLab» – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.

Povezana vest:  MTV Premijera Jessie J ft. David Guetta - Laserlight