lena_i_bendSummertime festival od 3. do 7. Jula u Sava centru

 

Ovogodišnji beogradski Samertajm festival (Summertime) od 3. do 7. jula ugostiće najveća imena svetske džez, rok i „vorld“ muzike – američku džez pevačicu Di Di Bridžvoter, trombonistu i kompozitora Freda Veslija, američke sastave Tauer of pauer (Tower of Power) i Temtejšens (The Temptations) Dejmona Harisa, kao i čuvenog britanskog gitaristu Džefa Beka. Kako je najavljeno danas na konferenciji za novinare, Centar Sava uz podršku američke ambasade u Beogradu i agencije „Šou master“ nastavlja tradiciju, dugu 19 godina, dovođenja najvećih zvezdi svetske muzičke scene, kao način uspostavljanja mosta sa Evropom i svetom. Đorđe Milutinović iz „Šou mastera“ podsetio je okupljene novinare da je na prvom, tada „Summertime Jaž & Blues & World Music“ festivalu, koji je u Sava centru organizovan 1991. godine, pored legendarnog B.B.Kinga, nastupila čuvena grupa Temtejšens iz Mičigena. Posle 19 godina, ista grupa u podmlađenom sastavu i predvođena tada najmlađim pevačem Dejmonom Harisom nastupiće pred beogradskom publikom 5. jula u velikoj dvorani Centra „Sava“. Iste večeri, koja je posvećena fank muzici, koncerte će održati američki džez i fank trombonista Fred Vesli sa svojim bendom The New JB’s i sastav Tauer of pauer, koji više od 40 godina stvaraju sopstveni muzički stil, koji je njihov osnivač i frontmen Emilio Kastiljo nazvao „urban soul mjuzik“. Svaki od ova tri koncerta predviđeno je da traje po 70 minuta, sa pauzom između, zbog promene scenografije i opreme na bini.

Povezana vest:  Novi album Stoun Templ Pajlotsa krajem maja

Prvog dana festivala, 3. jula, džez pevačica Di Di Bridžvoter predstaviće svoj novi album „Eleanora Fagan to Billie with Love From Dee Dee Bridgewater“ posvećen legendarnoj Bili Holidej.

Srpska pevačica, koja godinama živi u Holandiji, Lena Kovačević nastupiće 4. jula, što će, kako je objasnila, biti prva prava promocija njenog debi albuma „Dobar dan za pevanje“, u kome kombinuje džez, pop i tradicionalnu srpsku muziku. „Posle višegodišnjeg boravka i rada u inostranstvu, ovo će biti moja prva prilika da se družim sa domaćom publikom, čemu se veoma radujem“, kazala je Kovačevićeva i najavila da je nakon promocije u Beogradu, očekuje gostovanje i na festivalu u Gruziji.

Povezana vest:  Refresh festival u Budvi od 29 do 31. jula

Festival će zatvoriti Džef Bek, 14. na listi 100 najvećih gitarista svih vremena uglednog magazina „Roling Stoun“. On će u Centru Sava nastupiti u okviru turneje na kojoj promoviše novi album „Emotion and Commotion“ sa ekipom odličnih muzičara, sa kojima je svirao ove godine u londonskoj „O2“ areni i njujorškom „Medison skver gardenu“.

Ulaznice za prvi dan festivala koštaju 1.500, 1.800 i 2.000 dinara. Za koncert Kovačevićeve cena je jedinstvena i iznosi 1.000 dinara, za treći dan kreće se između 1.900 i 2.500 dinara, dok su za Bekov nastup ulaznice već u prodaji po ceni od 2.200, 2.700 i 3.200 dinara.

Povezana vest:  Koncert Vlade Divljana na Dan žena u Domu omladine Beograd