Francesko Kafizo

Frančesko Kafizo – najvažnije novo ime italijanske džez scene na 31. BDŽF 

Za mladog saksofonistu Frančeska Kafiza (Francesco Cafiso) već je neko vreme poznato da je najveći novi talenat italijanske džez scene, koja je kod nas izuzetno popularna. Sa svojim sekstetom i projektom La banda, osvojio je zasluženu pažnju evropske kritike, publike i medija, pa sa pravom možemo reći da će upravo prisustvujemo rađanju jedne nove džez zvezde! Kafizo će nastupiti na 31. Beogradskom džez festivalu u petak, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Povezana vest:  Grupa Hu planira turneju na proleće

Početkom 2000-ih, Frančesko Kafizo je, kao čudo od deteta, sa 14 godina nastupao po najvećim evropskim festivalima, gostujući u septetu Vintona Marsalisa. Usledili su pozivi drugih američkih i italijanskih umetnika, prvi solo nastupi, albumi, nagrade. 2009, kada je punio 20 godina, nastupao je u Vašingtonu na proslavi inauguracije Baraka Obame, a iste godine fondacija Umbria Jazz proglasila ga je Ambasadorom italijanske muzike u svetu.

Povezana vest:  Tri dana najzabavnije šume na svetu!

Ipak, najveći poduhvat ostvaruje u godini kada premijerno nastupa na Beogradskom džez festivalu. Posle pretežno reproduktivnog perioda, i prvih, konvencionalnijih autorskih pokušaja, osmislio je i snimio kapitalni projekat „3“. Kolekcija predstavlja njegova razmišljanja o Siciliji, i zvucima uz koje je rastao – trostruki album originalne muzike u pratnji dva mala sastava i velikog orkestra. Fascinantno delo po emociji podseća na radove Nina Rote i Enija Morikonea.

Povezana vest:  MTV LIVE: ELEMENTAL

Premijerno na 31. Beogradskom džez festivalu Fračesko Kafizo predstavlja spoj džeza i muzike Sicilije!