Lajbah Spectre 7 Maya Nightinghale

Posle revolucionarnog nastupa u Severnoj Koreji, slovenački bend Laibach 9. decembra u Mikser houseu

Dva meseca nakon što su ušli u istoriju revolucionarnim nastupom u Pjongjangu, kao prvi zapadnjački bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, slovenački Laibach nastupiće u beogradskom Mikser House-u, 9. decembra sa početkom u 21h.
Bend koji i posle tri decenije postojanja i dalje opravdava titulu jednog od najautentičnijih muzičkih sastava u svetu, poznat je i po specifičnoj scenografiji i sveopštem konceptu nastupa koji izlazi iz klasičnih koncertnih okvira, što će pokazati i u Mikser House-u.
Za beogradski koncert su pripremili mnogo više od svirke, 9. decembar će publici doneti jedinstveni audio-vizuelni doživljaj koji će kroz izložbu fotografija, performans i govor iskazati njihov umetnički kredo i nastaviti praksu benda da muziku povezuje sa drugim granama umetnosti koje zajednički i angažovano ironizuju sve – od politike, preko ekonomije do religije.
Njihov poslednji i aktuelni album „Spectre“ započeo je i novo poglavlje u istoriji benda, i predstavlja važan korak napred za grupu koja se politički nikad nije jasno opredelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja dela. Tekstovima i muzikom novog albuma, koji predstavlja svojevrsni politički manifest u poetskoj formi, Laibach je jasno zauzeo stranu i svesno napustio udobnost nekadašnje političke slobode i neutralnosti, što revolucionarnom nastupu u Pjongjangu daje dodatni značaj.
Laibach je muzička i multimedijalna grupa osnovana 1. juna 1980. godine u Trbovlju. Pod uticajem avangardnih praksi prve polovine 20. veka, 1982. godine objavljuju manifest, zasnovan na kolektivnom radu i ideji Gesamtkunstwerka. Nedugo nakon toga osnivaju pokret NSK koji je likovni kritičar, teoretičar i umetnik Peter Weibl definisao početkom 90-ih označio pojmom retroavangarda. NSK je okupio, pored umetnika, teoretičare, kritičare i filozofe, kao što su Slavoj Žižek i Marina Gržinić, i formirao vlastiti umetnički izraz u području likovnih i scenskih umetnosti.
Od samih početaka grupa je povezana i okružena kontroverzama, izazivajući snažne reakcije političkih vlasti bivše Jugoslavije i posebno Socijalističke Republike Slovenije.

Povezana vest:  The Screaming Wheels otkrivaju naredni singl sa predstojećeg albuma ‘Istramental’

Glavni elementi Laibachovog pristupa su: snažne reference na istoriju avantgardne umetnosti, nazi-kunst i socijalistički realizam u vizualnoj umetnosti, deindividualizacija javnih nastupa kao anonimni kvartet odeven u uniforme, konceptualne proklamacije i zvučno moćni scenski nastupi uglavnom označivani kao industrial (pop) muzika.

Ulaznice za koncert dostupne su na svim prodajnim mestima Gigs Tixa (Mikser House, Vulkan knjižare, Corner shopovi) po promo ceni od 1200 dinara koja važi za prvih 200 ulaznica.

Povezana vest:  Hju Lori snima bluz album