Klub Sioux

Festival autorskih bendova u klubu Sioux u Beogradu, nagradni fond 2000 evra

Klub Sioux organizuje istoimeni festival – SIOUX FEST, kao vid podrške domaćoj rock sceni. Ideja festivala je da se beogradskoj publici predstavi na adekvatan način što je više moguće autorskih bendova, kojima je u današnje vreme rad znatno otežan, zbog nemogućnosti prisustva u masovnim medijima, pre svega na televizijama. Samim tim, mnogi bendovi nemaju pravu priliku da se etabliraju, bez obzira što snimaju i objavljuju albume, a veoma mali deo publike je zainteresovan ili jednostavno, nedovoljno informisan o radu ovih bendova, te tako i sami koncerti nisu dovoljno posećeni, a beogradski klubovi im daju sve manje prostora. Prema nekim podacima, koji su prikupljani u poslednje tri godine, od strane organizatora različitih festivala i koncerata, procenjuje se da je u Srbiji trenutno aktivno oko 300 autorski bendova. Jedan deo ovih bendova je u demo fazi, ali postoji na desetine bendova koji se ozbiljno bave autorskim i izvođačkim radom, ali jednostavno nemaju mogućnost da barem pokušaju da stvore neku značajniju bazu fanova. Tako je i nastala ideja Sioux festivala, kao pokušaj da se pre svega animira publika, a zatim da se i kroz novčane i druge nagrade pomogne nekolicini bendova. Kako bi cela akcija imala efekta, neophodna je koordinisana saradnja bendova, specijalizovanih portala, malobrojnoih medija koji podržavaju rock scenu, organizatora, menadžera, diskografskih kuća, pa i samih bendova.

Povezana vest:  Održana prva serija Koncerta za bebe i decu Slobodana Trkulje!

Inicijalno je klub Sioux za sada obezbedio novčane nagrade: 1000 evra za prvoplasirani bend, 300 evra za drugoplasirani i po tri termina u studiju za probe za svaki bend koji iz jednog kruga takmičenja prođe u sledeći, kao i za sve finaliste. Sistem takmičenja je jednostavan – u prijavi je potrebno navesti ime benda, grad odakle bend dolazi, godinu osnivanja, imena članova benda, značajnije nastupe, kontakt telefon i dve autorske pesme (može i snimak sa koncerta ili probe). Prijave se šalju na mail [email protected], zaključno sa 01. decembrom 2015. godine, a poziv važi za sve bendove, bez obzira koliko dugo postoje, koliko godina imaju i koliko snimljenih albuma imaju iza sebe. SIOUX FEST nije demo festival, već festival koji će pokušati da akumulira publiku za kvalitetne bendove sa domaće scene. Svi muzičari iz bendova koji se prijave za učešće na festivalu biće na stalnom spisku, tako da će ulaz za muzičare biti besplatan. Mole se svi muzičari da pruže podršku jedni drugima svojim prisustvom u publici, kako bi čitav događaj dobio na masovnosti. Prvi krug festivala se održava u Klubu Sioux II (gornji klub), Skadarska 40a, Beograd, ponedeljkom i utorkom, počev od 30. novembra, a po 4 benda će nastupati u toku jedne večeri. Predviđeno je da se svakom bendu omogući po 40 minuta za nastup. Po dva benda prolazi dalje, jedan po glasovima publike, a jedan po glasovima žirija. Glavne nagrade u finalu dodeljivaće se bendovima koji budu imali najveći broj bodova kada se saberu glasovi žirija i publike, pri čemu će žiri i publika imati ravnopravan tretman u smislu bodovanja, tj. 50% poena nosi bodovanje žirija, dok drugih 50% nose gasovi publike.

Povezana vest:  Novi disk slovenačke grupe Zaklonišče prepeva je odnedavno i u Dallas Music Shopu u Sremskoj 2.

U toku festivala povećavaće se nagradni fond, o čemu će učesnici biti blagovremeno obavešteni. Klub Sioux koristi ovu priliku da pozove sve one koji žele da pomognu bendovima da to učine svojim prisustvom, a oni koji su u mogućnosti i žele da doprinesu povećavanjem nagradnog fonda da to i učine. Pozivaju se video produkcije, tonski studiji, diskografske kuće, prodavnice instrumenata da učestvuju u ovom događaju. Pozivaju se predstavnici sedme sile da daju prostora za predstavljanje bendova i njihovog rada, jer nam je rock scena već odavno na veštačkom disanju. Koliko nas ima?

Povezana vest:  Eva Braun predstavlja novu pesmu "Kao kišna kap"

https://www.facebook.com/dnevnadozadobrihkoncerata/