xavier-naidoo

Ksavje Naidu ipak neće predstavljati Nemačku na Evrosongu

Nakon kontroverze koja je nastala izborom Kasvijea Naidua za predstavnika Nemačke na predstojećem takmičenju „Pesma Evrovizije“, koje će iduće godine biti održano u Švedskoj, nemački žiri je odlučio da opozove svoju odluku.
Izbor popularnog R&B umetnika, čiji se albumi prodaju u milionskim tiražima, kritikovan je zbog pojedinih Naiduovih pesama koje se tumače kao antisemitske i homofobične.
Dobar deo nemačke javnosti smatra da pevač indijsko-afričkog porekla zbog takvih stavova ne može da bude lice Nemačke na „Evrosongu 2016“.
„Bilo nam je jasno da će njegov izbor polarizovati javno mnjenje, ali smo bili zatečeni negativnim reakcijama“, izjavio je Tomas Šrajber, direktor javnog servisa ARD čiji je žiri odabrao Naidua.
„Takmičenje za pesmu Evrovizije je zabavan događaj, u čijem fokusu treba da budu muzika i razumevanje među evropskim narodima“, kazao je on, dodavši da se „taj aspekt mora sačuvati po svaku cenu“.
„Rasprave oko Naidua mogle bi da naškode imidžu Evrosonga, zato Naidu neće predstavljati Nemačku“, istakao je Šrajder, navodeći da će mu žiri ubrzo naći zamenu.
Prošlog petka visokotiražni nemački list „Bild“ doveo je u pitanje izbor Naidua.
„Da li je Ksavje Naidu prava osoba za ‘Evrosong’?“, glasila je naslovnica lista.
Oglasile su se i organizacije za zaštitu ljudski prava, ističući da je Naiduov izbor „problematičan“.
Odgovarajući na optužbe, 44-godišnji pevač oglasio se putem Fejsbuka. On je naveo da se slaže sa najnovijom odlukom, te podsetio da je pristao da se takmiči na nagovor ARD.
Posebno je istakao da on predstavlja Nemačku koja je „otvorena prema svetu“ i tolerantna prema različitim religijama i načinima života.
Nemačka je na „Pesmi Evrovizije“ dosad pobedila dva puta, 1982. i 2010. godine, a ove godine je završila takmičenje sa nula poena.
Naredno takmičenje za „Pesmu Evrovizije“ biće održano 10., 12. i 14. maja u Erikson gloub areni u Stokholmu.

Povezana vest:  Muzička legenda Čak Beri ne planira da ode u penziju