elorg foto Nemanja Djordjevic-6

Impresivni prvi koncert Orgazma

Električni orgazam u subotu uveče 35 godina postojanja obeležio je na impresivan način u rasprodatoj dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda prvim od dva koncerta, koji se bez preterivanja može nazvati antologijskim, s obzirom na učešće članova benda iz rane faze.
Drugi koncert je večeras u „Amerikani“ od 21:00, a ulaznice se još mogu kupiti na blagajni DOB-a pred početak koncerta, odnosno preko mreže Eventim.
Dvočasovno proputovanje kroz ključne momente iz svih faza legendarnog beogradskog benda počelo je obradom „Locomotion“, koju je otpevao klavijaturista Ljubomir Đukić-Ljuba.
„Dobro veče, braćo i sestre“, u svom stilu je obožavaoce pozdravio gitarista i pevač Srđan Gojković-Gile. „Dobrodošli na rođendansku žurku“, kratko je dodao pre „Vudu bluza“, da bi Ljuba ponovo preuzeo glavnu vokalnu ulogu u novotalasnoj „Vi“.
Dizao je bend atmosferu i sjajno ukomponovanom set listom, kojom je „plivao“ od „Paket aranžmana“ (1981) do najnovijeg, falsetom otpevanog singla „Bio sam loš“ (2015). „Seks, droga, nasilje i strah“ beše jedna od pesama koje je Orgazam posle dosta godina ponovo uvrstio u repertoar, a kad se u „Ne postojim“ Gile oslobodio gitare, kao da se i publika sasvim lišila svih stega.
Emocije su, bukvalno, eksplodirale čim su prepoznati prvi akordi balade „Kapetan Esid“, i to u takvoj meri da je bend morao neplanirano po završetku pesme da je produži, jer je cela „Amerikana“ neumorno pevala refren. Za vizuelni doživljaj su poslužili upaljači i mobilni telefoni.
„Da si tako jaka“ i „Bejbe, ti nisi tu“, veliki, hitovi, bili su sjajni uvod za najveći – „Igra rokenrol cela Jugoslavija“. Pesma koja se svojevremeno „otela“ Orgazmu, ponovo je poslednjih godina prisutna tamo gde joj je zapravo i mesto – na nastupima Gileta, Ljube, gitariste Branislava Petrovića-Banane, basiste Zorana Radomirovića-Švabe i bubnjara Blagoja Nedeljkovića-Pačeta. Nepretenciozno smeštena u sredinu set liste.
Ono što izdvaja aktuelne koncerte grupe od uobičajenih dešavalo se, ipak, u drugom delu svirke. Putovanje u prošlost kad su postave u pitanju počelo je „flešbekom“ do albuma „Lišće prekriva Lisabon“ (1982), pa su „Pođimo“ i Dokolicu“ uz Gileta, Ljubu (i Pačeta za bubnjevima umesto pokojnog Gorana Čavajde-Čavketa), odsvirali gitarista Ljubomir Jovanović-Jovec i basista Jovan Jovanović-Grof. Još veća radost usledila je ubrzo. Kad je za basom bila Marina Vulić (danas Geraghty) gotovo kompletna prva postava iz 1980. godine je u spektakularnoj atmosferi otprašila „Konobara“, prvu pesmu „Električnog orgazma“, kao i „Zlatnog papagaja“.
Bend se zvanično oprostio od publike uz još dva novotalasna klasika – „Krokodili dolaze“ i „Nebo“, da bi zvaničan kraj usledio uz specijalnu posvetu Čavketu („Kako bubanj“ kaže“).
U slavljeničkom repertoaru nisu izostali ni drugi dobro poznati hitovi poput „Lui, Lui“, „Ja sam težak kao konj“, „Spojimo se sad“, „Debela devojka“… a zastupljene su bile i numere sa još uvek aktuelnog albuma „To što vidiš, to i jeste“ – „“Ti to možeš“, „Bliži suncu“, „Gde god odem“…
Kao predgrupa nastupio je ambijentalno-instrumentalni Dushom.

Povezana vest:  Sergej Ćetković - 2 minuta, novi spot

PHOTO Nemanja Đorđević