Bob_Dylan_BW-LR_2009Bob Dilan večeras u Areni

 

Bob Dilan (Bob Dylan), jedan od najznačajnijih kantautora i kulturnih pregalaca 20. veka, nastupiće večeras sa svojim bendom u Beogradskoj areni – 19 godina nakon poslednjeg koncerta u glavnom hradu Srbije.

 

Dilan (69), rođen u američkoj državi Minesota kao Robert Alen Cimerman (Robert Allen Zimmerman), proslavio se početkom 1960-ih kao protestni pesnik sa akustičnom gitarom. Sa pesmama „Blowin’ In The Wind“ i „The Times They Are A Ćanging“ postao je simbol tadašnjih kontrakulturnih pokreta i borbe za građanske slobode.

Povezana vest:  U Narodnom muzeju održan je koncert pred rasprodatom salom njujorškog dua YAGULL i Lene Kovačević

 

U početku je u korenu njegove muzike bio folk, a od sredine 1960-ih, sa pesmama poput „Like A Rolling Stone“, okrenuo se roku, što je razjarilo njegove ranije poštovaoce.

 

Dilanova slava, međutim, nije potamnela, a kompozicije su mu „električnoj fazi“ postale stilski i žanrovski bogatije i kompleksnije.

 

Doživeo je bezbrojne obrade svojih pesama, i ogroman broj muzičara ga ističe kao ključnog uzora. Među njima su: Džon Lenon, Pol Makartni, Nil Jang, Brus Springstin, Dejvid Bouvi, Brajan Feri, Nik Kejv, Peti Smit, Stiv Beret, Ket Stivens i Tom Vejts.

Povezana vest:  Vladimir Četkar na Nišvilu

 

Folk-rok grupa „Birds“ (Byrds) je obrađujući Dilanove pesme stekla neke od svojih najvećih hitova, među njima i klasik „Mr Tambourine Man“.

 

Iako na pragu sedamdesete godine života, Dilan je autorski i svirački i dalje vitalan. Godišnje održi po 100 koncetara, a njegove albume iz poslednjih 15 godina, „Time Out Of Mind“, „Love And Theft“ i „Modern Times“, kritika je proglasila remek delima.

Povezana vest:  Mariza održala koncert za nezaborav u Beogradu

 

Koncert u Areni počeće u 21 sat.