david-bowie

Političari, muzičari i fanovi odaju počast Dejvidu Bouviju

Političari, muzičari i fanovi iz svih krajeva sveta, pa i šire, od Vatikana do Međunardne svemirske stanice, odaju danas počast Dejvidu Bouviju.
Većina se oglasila putem Tvitera, ističući Bouvijevu konstantnu inovativnost u muzici i deleći svoja sećanja na pevača koji će ostati zapamćen po hitovima kao što su „Space Oddity“ i „Let’s Dance“.
Poštu slavnom muzičaru odao je pre svih njegov sin Dankan Džons koji je ispod slike svog oca napisao: „Žao mi je i teško što moram reći da je to istina“.
„Uvek je radio ono što je želeo. I to je radio na svoj način i na najbolji mogući način. Njegova smrt je poput njegovog života – umetničko delo. Napravio je ‘Blackstar’ za nas, svoj oproštajni poklon“, izjavio je njegov dugogodišnji saradnik i producent Toni Viskonti.
Na zvaničnom nalogu kraljice Elizabete II osvanuo je video klip pesme „Under prešure“, uz komentar „ovo je naš poslednji ples…“, dok je britanski premijer Dejvid Kameron podsetio da je „rastao slušajući i gledajući pop genija Dejvida Bouvija“.
Vest o smrti „belog vojvode“ potresla je i Vatikan. Kardinal Đanfranko Rafasi, predsednik Pontifikalnog saveta za kulturu, citirao je čuveni stih iz pesme „Space Oddity“: „Ground Control to Major Tom, Commencing countdown, engines on, Ćeck ignition and may God’s love be with you“.
Poslednji pozdrav stigao je i iz svemira: britanski astronaut koji se trenutno nalazi na MS S-u, Tim Pik, rekao je da je „Bouvijeva muzika bila mnogima inspiracija“.
Počast slavnom muzičaru i večitom kameleonu odali su i američki reper Kanje Vest, pevač Džin Simons i član glupe „Spandau Ballet“ Geri Kemp. Komičar Riki Žervajs poručio je da je „izgubio idola“, a pop kraljica Madona da je „skrhana“ vešću o njegovoj smrti.
Bouvijev dugogodišnji prijatelj i saradnik, američki rok muzičar Igi Pop, naveo je da je „Dejvidovo prijateljstvo bilo svetlost njegovog života“.
„Nikada nisam sreo tako briljantnu osobu. On je bio jedan od najboljih“, istakao je Igi čija je pesma „Ćina Girl“ zahvaljujući Bouviju postala planetarni hit .
Oglasili su se i legendarni Rolingstonsi, navodeći da su izgubili „dragog prijatelja koji ne samo da je bio divan i dobar čovek, veći i izuzetan i istinski originalan umetnik“.
Kultni pevač i inovator Dejvid Bouvi preminuo je juče u 69. godini nakon osamnaestomešecne borbe sa rakom.
Njegovu uspešnu pet decenija dugu karijeru obeležili su albumi „Heroes“, „Let“s Dance“, „The Man Who Sold the World“ i drugi.
Bouvi, koji je u petak na svoj 69. rođendan objavio novi album „Blackstar“, proslavio se sedmadesetih godina u periodu glam roka.
Često je menjao svoj izgled i zvuk – rok hit „Ćanges“ utro je put disko soul albumu „Young Americans“, na kome se kao koautor pojavljuje Džon Lenon, pa sve do saradnje sa Brajanom Enoom na izdanju „Heroes“.
Pažnju najšire publike stekao je ranih osamdesetih sa albumom „Let“s Danse“ i velikom američkom turnejom.
„Tokom cele svoje karijere radio sam sa istom temom. Odeća može da se menja, ali reči i teme koje sam uvek birao imale su veze sa izolacijom, napuštenošću, strahom i anksizonošću. To su sve najvažnije tačke jednog života“, rekao je Bouvi u intervjuu AP 2002. godine.
Njegov nastup bio je vrhunac koncerta za pomoć nakon napada na Svetski trgovinski centar 2001. godine.
„Najviše sam ponosan na svoj uticaj na rečnik pop muzike. Za mene kao umetnika to je najvažnije“, rekao je Bouvi jednom prilikom, preneo je AP.
Bouvi se poslednjih godina slabo pojavljivao u javnosti nakon srčanog udara.
Pre tri godine je objavio album „The Next Day“, snimljen tajno u Njujorku, a novi album „Blackstar“, koji je već pozitivno ocenjen od strane kritike, predstavlja još jedan Bouvijev stilski pomak, s ozbirom da je sarađivao sa džez muzičarima.
Bouvi je prodao 140 miliona primeraka svojih albuma, BBC ga je 2002. smestio na 29. mesto 100 najvećih Britanaca, a po magazinu „Rolling Stone“ našao na 39. mestu liste 100 najvećih rok umetnika svih vremena i 23. poziciji na listi najboljih pevača svih vremena.
Bouvi je 1996. primeljen u Rokenrol kuću slavnih.

Povezana vest:  Van Gog radi na novom albumu Robuster