happy-machine

OGROMNO INTERESOVANJE ZA NOV ALBUM BENDA DUBIOZA KOLEKTIV

Skoro tri godine nakon njihovog poslednjeg albuma, Dubioza kolektiv objavio je nov album „Happy Machine“, sedmi LP sa opcijom za besplatni download. Nakon 20 minuta od objavljivanja, sajt www.dubioza.org nije izdržao ogromni broj downloada ali je ubrzo server vraćen u funkciju.
Happy Machine objavljen je za Kool Arrow Records/

[PIAS] Label Services koji u Srbiji zastupa Lampshade Media.

Inspiracija za „Happy Machine“ razvila se tokom dve godine usled raznih dešavanja – istanbulskog Gezi park protesta („svi jednaki“), hapšenja osnivača The Pirate Bay ( „Free.mp3“), sirijske izbegličke krize i sramnim evropskim odgovorom na nju. Na albumu gostuju Manu Chao, Benji Webbe iz Skindreda, italijanski trubač i pevač Roy Paci, pandžabi pevač BEE2, katalonski ska-rumba band La Pegatina i Dzambo Agusev trubač iz Makedonije. Pesme su na engleskom, španskom, Punjabi i italijanski.

Povezana vest:  Amstel organizuje druženje sa bendom Parni valjak u IDEA Extri

Šta je „Happy Machine“? Happy Machine je, jednostavno rečeno, balkanska sprava za rakiju. Ova lokalna žestoka voda, nazvana rakija, proizvodi se u selima širom regiona. Deda ima svoj tajni recept, baka ima svako jutro svoju čašu za zdravlje. Pijenje sveže ljute rakije direktno iz Srećne mašine poznato je da izaziva instant sreću i druge efekte (prikazane u njihovom spotu „No Escape“). Ipak, ova dobra stara praksa je zabranjena od strane EU u poslednjih nekoliko godina i zahteva posebnu dozvolu, čak i za proizvodnju malih količina za nekomercijalne kućnu upotrebu što je pretvorilo normalne porodice u hajduke.
„Mislili smo da bi pomoglo ako bismo napisali kako da se sastavi Happy Machinea pa smo stavili plan na naslovnici.“ – izjavili su članovi benda i dodali: „Happy Machine“ je glas svega na slobodi – govora, kretanja, ideje i znanja, i borba običnih ljudi koji pokušavaju da zaštite ove slobode od nemilosrdnih kradljivaca duša. Ako ne uspemo u tome, bar imamo Happy Machine da u njoj udavimo našu tugu.“

Povezana vest:  Dodeljene francuske muzičke nagrade

„Happy Machine“ je dostupna za besplatni download preko: www.dubioza.org