David-Difur

Kanadski muzičar D-Track u okviru Meseca Frankofonije u Domu omladine Beograda

David Difur, poznatiji pod umetničkim imenom D-Track, predstaviće se domaćoj publici 14. marta u Klubu Domu omladine Beograda. Njegov nastup retka je prilika da se upoznamo sa veoma vitalnom i uzbudljivom, autentičnom kanadskom hip hop i pesničkom slem scenom. Koncert je organizovan u saradnji sa Ambasadom Kanade, u okviru obeležavanja meseca Frankofonije, a ulaz je slobodan.
D-track je kanadski slem pesnik i hip-hop umetnik, prisutan je na sceni već više od deset godina. Sam je uradio produkciju svog prvog solo albuma, „Povratak u čisto stanje“, koji je skrenuo pažnju na njegov veliki talenat. U julu 2008, izdao je i drugi album „Predjelo“, sa Kalibrom, drugim reperom iz regiona: ovo delo je proglašeno za jedan od dvadeset pet najboljih albuma u 2008. godini prema mišljenju uticajne radio emisije „Bande-à-Part“. Primio je nagradu Televizije Kvebek 2010. – od te godine najčešće nastupa sa muzičkim sastavom Les Gringos, čija muzika ima primese džeza. Izabran za najboljeg slam umetnika Kvebeka 2013. Učestvovao je na svetskom kupu – takmičenju slem pesnika u Parizu 2014. godine gde osvaja četvrto mesto.

Povezana vest:  Novi, "gnevni" album Brusa Springstina

Možete li nam reći nešto više o slem poeziji i kako ste se zainteresovali za taj stil?
-Počeo sam time da se bavim iz znatiželje. U mom rodnom gradu 2006. godine počela su slem takmičenja i na savet prijatelja sam odlučio da odem i vidim o čemu je reč. Želeo sam da uradim nešto drugačije na hip-hop sceni, te je recitovanje poezije na ovaj način bio veliki izazov za mene.
Prisutni ste na kanadskoj hip-hop sceni više od decenije. Šta se u tom periodu, po Vašem mišljenju, promenilo u Vašoj muzici i generalno na hip-hop sceni?
– Rekao bih da se muzički ukusi brzo menjaju. Stižu nam nove generacije hip-hop talenata koje nemaju iste idole kao ja kada sam tek počeo da se bavim muzikom. Danas je izazov da sebe promovišeš na sceni, a da u isto vreme ispratiš nove trendove i načine kreiranja muzike.
Ko je imao najveći uticaj na Vaše muzičko stvaralaštvo?
-Slušam raznovrsnu muziku, tako da postoji mnogo umetnika, ne samo iz hip-hop sfere, koji su imali uticaj na moj rad. Dosta čitam i nemam predrasuda ka drugim umetničkim pravcima. Ne mogu odabrati samo jednu osobu, jer ima toliko talentovanih muzičara koji su me inspirisali, poput Kendrika Lamara i Džej Kola, kao i frankofonih umetnika Feliksa Leklerka i Džordža Brasensa. Pored njih mi je velika inspiracija bio i Milan Kundera. Moje stvaralaštvo je zapravo oblikovalo interesovanje za mnogo različitih oblasti.
Kakav ste nam repertoar pripremili za Vaš predstojeći koncert u Beogradu? Da li ćete domaćoj publici predstaviti samo Vaše autorske pesme?
– Retko radim obrade pesama, tako da na svakom nastupu izvodim svoje pesme. Čućete moje muzičke numere, moju gitaru, fristajl i dosta izgovorenih reči. Moja set lista polazi od različitih boja i dopušta publici da se upozna sa mojim muzičkim univerzumom.
Da li znate nešto o srpskoj hip-hop sceni, ili muzici uopšte?
-Prijatelj mi je preporučio Zlatne trube Guče i to mi se zaista dopalo i trenutno slušam njihovu muziku. Ne znam ništa o srpskoj hip-hop sceni, ali bih jako voleo da saznam nešto više o njoj.

Povezana vest:  Slavna italijanska kantautorka Laura Pausini nastupiće po prvi put u Srbiji, 18. decembra u Štark Areni!