Ukrajinska pevačica Džamala, koja je pobedila na nedavnom takmičenju Pesme Evrovizije s pesmom o proteriranju krimskih Tatara na kraju Drugog svetskog rata, izjavila je danas da kritike Rusije o pobedi politike a ne umetnosti predstavljaju „znak slabosti“.

-Neki ljudi veoma loše prihvataju poraz. To je samo znak slabosti – rekla je pevačica novinarima u Kijevu.

Povezana vest:  Ed Sheeran predstavlja spot za pesmu "Photograph"

Džamala, Tatarka sa Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine, pobedila je u subotu uveče u Stokholmu s pesmom „1944“ posvećenom proterivanju Tatara s Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata zbog masovne saradne s nacističkim okupatorom.Neki ruski zvaničnici ocenili su njenu pobedu kao „pobedu politike“.

-Nije pevačica Džamala pobedila niti njena pesma, već je politika pobedila umetnost – izjavio je ruski senator Franc Klincevič, koji je Rusiju pozvao na bojkot Pesme Evrovizije naredne godine u Kijevu.

Povezana vest:  Texas Flood tribjut koncert u čast Džimija Hendriksa

Predsednik Spoljno-političkog odbora ruskog parlamenta Konstatin Kosačev ocenio je da je pobedila „geopolitika“ i dodao da bi pobeda Ukrajine mogla „dati krila ukrajinskom rukovodstvu i ugroziti već osetljiv mirovni proces na (proruskom) istoku te zemlje“.