billboard blues stockProgram IX beogradskog blues festivala BLUES STOCK: OPEN AIR BLUES

 

 

IX beogradski blues festival BLUES STOCK: OPEN AIR BLUES

Subota, 26.jun od 17h beogradski HIPODROM

 

PROGRAM:

17.00 OTVARANJE VRATA

18.00 ROCK AND ROLL STREET

19.00 ŠINOBUSI

20.00 BILLY & THE KIDS

21.15 RIPOFF RASKOLNIKOV ALL STARS

22.30 THORBJORN RISAGER BAND

24.00 BLUES SUMMIT

 

ŠINOBUSI (Srbija)

Milan Korać – vokal, gitara

Nenad Patković – gitara

Željko Đurđević Žixa – usna harmonika

Predrag Dmitrović – bas gitara

Đorđe Bubnjević – bubnjevi

 

Šinobusi su osnovani  krajem 2001. godine u Novom Sadu. Prvi album

pod nazivom “Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama„ objavljen je 2005.godine za izdavačku kuću City Records iz Beograda. Posle personalnih promena bend objavljuje i drugi album „U pravcu jablanova“ u decembru 2007. za izdavačku kuću PGP RTS. Sa bluz obradom pesme „Život je more” Šinobusi se pojavljuju i na kompilaciji „Neki noviji klinci i…”. 31. marta 2010. godine objavljen je i treći album „Vagon za provetravanje tunela“ za istu kuću, a producent albuma je Petar Jelić (Yu grupa). „Super bejbe“ je prvi singl sa novog albuma, a spot se može pogledati na oficijelnom sajtu benda na adresi: www.shinobusi.com. U muzičkom izrazu Šinobusa dominantni su bluz i rok, ali se mogu čuti uticaji pop, džez, fank, klasične, flamenko, kao i vojvođanske tradicionalne muzike. Od objavljivanja prvog albuma 2005. godine bend  je održao oko 300 koncerata.

Povezana vest:  Porodila se Janet Jackson!

 

 

RIPOFF RASKOLNIKOV ALL STARS (Aus/Hun)

Ripoff Raskolnikov: vocal, gitara

Szabolcs Nagy: klavir

Robert Kepes: bas gitara

Lajos Gyenge: bubnjevi

Ripoff Raskolnikov, genijalni austrijski pesnik i kompozitor krajem maja objavljuje svoj novi CD “Lost & Found”. Njegove pesme govore uglavnom o ljubavi,  izgubljenoj ili srećnoj, i ostalim  malim i velikim stvarima  koje čine svakodnevi život. Stari poznanik naše publike,  on je jedan od najistaknutijih evropskih blues autora čiji se izraz oslanja na muziku Van Morrisona, Tom Waitsa, Bob Dylana i Skip Jamesa. Skromna prefinjenost, dinamično izvođenje i ogromna energija glavne su odlike  njegovog nastupa, a prateći bend sastavljen od mađarskih muzičara je, kako sam voli da kaže „najčvršća ritam sekcija  koju možete naći istočno od Elbe“.

 

 

THORBJORN RISAGER BAND (Danska)

Thorbjorn Risager – vokal, gitara

Emil Balsgaard – klavir,orgulje

Svein Erik Martinsen – gitara

Kasper Wagner – sax

Peter Kehl – truba

Soren Bojgaard – bas gitara

Martin Seidelin – bubnjevi

 

Muzika Thorbjorna Risagera utemeljena je u rhythm’n’bluesu 1950-ih i 60-ih, sa snažnim uticajem zvuka New Orleansa i južnjačkog soula. Njegov snažni glas kreće se negde između Delberta McClintona i David Clayton Thomasa što, uz visokooktansku duvačku sekciju, budi jasne asocijacije na Blood, Sweat & Tears. Za one koji vole da svaku grupu žanrovski odrede, ovaj bend predstavlja ozbiljan problem  jer kroz svoj program vešto prolazi kroz mnoge stilove, izbegavajući svaku kategorizaciju i stvarajući sopstveni stil  koji je sa svakom pločom sve određeniji. Okupili su se 2003.godine, za sve ovo vreme imali su samo jednu personalnu promenu, objavili su 5 CD-a sa uglavnom  autorskim pesmama, svirali su u 17 zemalja, imaju prosečno  po 60-ak koncerata godišnje i najistaknutiji su danski bluz  bend. Novi album nazvan “Track Record” izašao je nedavno i već je pobrao nepodeljene pohvale kritike u mnogim  zemljama u kojima je predstavljen. Svoju promociju u Srbiji  i ovo ostvarenje i njegov autor Thorbjorn Risager doživeće  26. juna na Blues Stocku.

Povezana vest:  Adel: Novi album će se zvati "25"

 

 

BILLY & THE KIDS (Hrvatska)

Billie – vocal

Barry – klavir

Robbie – gitara

B.J. – bubnjevi

Dinko – tenor sax

Heny – baritone sax

Jay – kontrabas

 

BILLIE & the KIDS su nastali sredinom 2009. godine, okupljeni da bi oživeli stil i zvuk pravih r&b sastava  od kraja 1940-tih do kasnih 1950-tih. Već sa prvim snimcima  bend je dobio pozive za nastupe po Švedskoj i Nemačkoj.  Trenutno snimaju svoj prvi album u Vintage studiju u Berlinu,  koji će objaviti nemačka kuća Rhythm Bomb Records. Njihova prava snaga leži u jedinstvenosti, glasu i lepoti pevačice Ivane Starčević Billie, i zato nikako nemojte da  propustite priliku da čujete ovaj bend uživo!

 

 

ROCK AND ROLL STREET (Srbija/Madjarska)

László László  Mr. Lazy – gitara, vokal

István Ervin Peszi – kontrabas, bas gitara

Povezana vest:  Upečatljiv završetak godine za Lenu Kovačević - nova pesma, nastup za Novu godinu i koncert 31. januara

Kiss Bertalan Bört – bubnjevi

Gódor Zsolt  Boogie Man – klavir

 

Rock And Roll Street je osnovan 3. septembra 2006. godine, na terasi legendarnog Mojo Club-a u Senti, u 15 sati i 26 minuta. Tada su odlučili da osnuju grupu koja će svojim stilom dočarati rock and roll zvuk 50 ih, obogaćen muzičkim elementima našeg doba. Najradije slušaju izvođače koji se i danas trude da sačuvaju zvuk legendarnih vremena (The  Planet Rockers, Cigar Store Indians, The Fabulous Thunderbirds, Lee Rocker, Hank T. Morris and Amazing  Buffalo Brothers, Los Straightjackets, The Paladins, i dr.).  Kažu da si imali izuzetnu priliku se još kao mladi muzičari  upoznaju sa izvornim muzičkim i emocionalnim  elementima bluesa, koji je osnova svih današnjih  američkih muzičkih pravaca.

 

 

BLUES SUMMIT (Srbija)

U maju 1985. godine emisija “Sav taj džez” Beograda 202 u Taš klubu je organizovala veliki jam session u kome su uzeli  učešće svi beogradski bluz muzičari raspoređeni u četiri postave. Bio je to prvi takav događaj na našoj bluz sceni, koji je pokazao njenu snagu i vitalnost u tom trenutku kao i ogroman potencijal koji tek treba da se razvije. Imamo  zadovoljstvo da, zajedno sa 202-jkom i Vojislavom Pantićem, uz 30-ak domaćih muzičara među kojima je i nekoliko  učesnika iz onog vremena, obeležimo 25 godina od ovog  događaja na ovogodišnjem Blues Stocku. Snimci Blues Summita biće emitovani tokom leta u emisiji “Linija za Jazz&Blues”.