Direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević izjavio je danas da će na ovogodišnjem festivalu broj gostiju iz inostranstva biti za 30 odsto veći nego lane, a da je, sudeći prema rezervacijama ulaznica, interesovanje u regionu veće nego ikada do sada.
Kovačević je rekao medijima da je interesovanje ljubitelja muzike iz celog sveta za Exit ogromno i da će u Novi Sad, za vreme tog, zvanično najboljeg muzičkog festivala u Evropi, doći gosti iz više od 60 zemalja sveta.
On je istakao da lično očekuje da će ovogodišnji Exit biti najbolji do sada.
Prema njegovim rečima, po tradiciji najveći broj gostiju stiže iz Velike Britanije, Holandije i zemalja regiona. Ono što je karakteristično za ovogodišnji festival je činjenica da će doći veliki broj gostiju iz Turske, njih oko hiljadu. Takođe, veliko interesovanje pokazali su i turisti iz prekookenskih država o čemu, kako je rekao, svedoči podatak da će na Exit doći više stotina gostiju iz Australije, a biće ih i iz obe Amerike i sa dalekog istoka.
-Turistički značaj Exita je, uz promotivni momenat, ključni faktor kojim Exit doprinosi široj društvenoj zajednici. Podsetiću da, prema istraživanjima USAID-a i Vlade Republike Srbije, turisti koji dođu na Exit svake godine u privredu Novog Sada unesu između deset i 15 miliona evra – rekao je Kovačević.
On je naglasio da je pored finasijskog izuzetno značajan i promotivni aspekt Exit festivala, jer će i ove godine festival pratiti mediji iz celog sveta, što znači direktnu promociju i Novog Sada i cele Srbije.
U proteklih godinu dana, po rečima Kovačevića, o Exitu kao najboljem muzičkom festivalu u Evropi, pisali su CNN, Gardijan, Dejli mejl, Metro, Njujork tajms i mnogi drugi najugledniji svetski mediji.
Kovačević se posebno osvrnuo na činjenicu da je interesovanje gostiju iz regiona, odnosno iz država koje su nekada pripadale SFR Jugoslaviji, nezabeleženo do sada, naglasivši da se na taj način Exit etablira kao najznačajniji i najveći događaj na ovim prostorima i jedini veliki festival sa posetom od 50.000 dnevno.
-To je veoma važno ne samo u ekonomskom, veći i društvenom smislu, jer je jako bitno da se ponovo uspostavljaju veze između mladih ljudi na ovim prostorima – istakao je Kovačević podsetivši na antiratnu Inicijativu koju je pre nekoliko meseci pokrenuo Exit tim, a oko koje su se udružili istaknuti umestnici iz svih zemalja bivše Jugoslavije i zajedno sa Exitom poslali jasnu poruku da žele mir u Regionu, a povodom narastajućih tenzija na ovim prostorima.
-Exit upravo ovom povećanom posetom iz zemalja regiona i pokretanjem navedene Inicijative pokazuje da želi da predvodi taj talas koji će reći dosta više podela, jer mi živimo na istim prostorima i treba lepo da sarađujemo i zajedno gradimo budućnost – naglasio je Kovačević.
On je istakao da će povodom pomenute mirovne inicijative na Exitu biti pokrenuto više akcija kojima će biti poslate jasne poruke mira i poruke zajedništva.
-Upravo na tim idejama zajedništva i mira Exit je i osnovan – zaključio je Kovačević.
Festival se održava od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Povezana vest:  Antonija Šola novim singlom poručuje "Budi lav"