Muzičar Rambo Amadeus dobio je spor protiv izdavačke kuće Film Danas, nekadašnje Komune, zbog neovlašćenog korišćenja njegovih autorskih dela na internet stranici Youtube.

Privredni sud u Beogradu doneo je presudu za slučaj koji je muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu Tin Dream Music pokrenuo pre dve godine protiv bivše Komune za neovlašćeno korišćenje pesama Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, na svom kanalu u okviru muzičke platforme Youtube.

Povezana vest:  Iznenadni album Taylor Swift – „folklore“

Kako se navodi u obrazloženju presude, izdavačka kuća od Antonija Pušića nije dobili saglasnost za objavljivanje njegovih pesama na internetu, uprkos ranijem usmenom dogovoru između muzičara i diskografske kuće, kada Youtube nije postojao, pa autor nije mogao ni dati saglasnost da se njegova autorska dela koriste na taj način, saopštava Tin Dream Music.

Povezana vest:  Finale Battle festa 2010 na Akademiji u subotu 25. decembra

-Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je zakon u toj oblasti napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo delo – izjavio je Ramo Amadeus povodom presude.

Izdavačka kuća Tim Dream Music se nada da će ova presuda podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i da zahtevaju da se njihova dela koja su neovlašćeno postavljena na Youtube-u ili neku drugu internet stranicu uklone, i da dobiju adekvatnu naknadu za dosadašnje ekspoatisanje.

Povezana vest:  Pop ikona Britney zvanično lice projekta "Vh1 Save The Music Foundation"