Argentinski bend „Tango Jazz Quartet“ nastupiće 15. avgusta u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“.

Beogradska publika će prvi put imati priliku da uživo čuje kvartet koji svojim pristupom i kombinovanjem dva muzička stila – tanga i džeza, zauzima sve značajnije mesto na svetskoj muzičkoj sceni.

Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj, a 2014. imali su veliku svetsku turneju.

Povezana vest:  Divna sutra u Sava centru

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Aires nekada bio čuven, nazivajući ih „Tipica y jazz“.

U svom bavljenju džezom i tangom, Firmenih je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju.

Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila.

Povezana vest:  Neka tvoja pesma postane himna T-Mobile INmusic festivala!

Više godina je teorijski i praktično izučavao tango – svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga.

Godine 2005. osnovao je kvartet „Tango Jazz“ i tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena današnja formacija kvareta, koja nailazi na odlične reakcije publike i stručne kritike.

Povezana vest:  Harry Style ima novu tetovažu koja možda nosi skrivenu poruku!

Članovi sastava su Gustavo Firmenić (tenor saksofon i klarinet), Alehandro Belman (bubnjevi), Federiko Hilal (bas) i Horacio Akosta (klavir).

Objavili su četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznavši ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Pokrovitelj koncerta u Beogradu je Ambasada Argentine u Beogradu, a ulaz je slobodan.