Nova Festival – Festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja će se ove godine u saradnji sa RTS-om i Studiom 6 Radio Beograda održati prvi put i u Beogradu, u petak, 14. oktobra, kada je na programu koncert mladih i veoma uspešnih muzičarki Kaje Draksler i Susane Santos Silve (Slovenija / Portugal), koje su saradnju krunisale prošle godine albumom This Love, objavljenim za najznačajnijeg evropskog izdavača avangardnog džeza, portugalski Clean Feed Records.

Povezana vest:  X FACTOR SRBIJA 2014, Posle izbacivanja H2O: Žao nam je!

Na tragu brisanja svih žanrovskih odrednica, tek ovlašno se držeći širokog pojma „džez avangarde“, dve supertalentovane muzičarke nesputano istražuju mogućnosti interakcije dva instrumenta, poigravaju se sviračkim tehnikama i kreativnim idejama, u slavu mašte i slobode kao pokretača ove umetnosti novog milenijuma.

Želja organizatora festivala, udruženja “KomunikArt” i partnera, RTS-a, Studija 6 i Radio Beograda 3 jeste da se široj javnosti predstavi savremena evropska umetnička muzička scena. Podršku za ovaj program pružili su Grad Pančevo i Ambasada Republike Slovenije u Beogradu.

Povezana vest:  2CELLOS: "Radujemo se dolasku u Beograd!"

Kaja Draksler nije dugo čekala da se probije u sam vrh evropske avangarde, a naročito je uspešna tokom prethodne tri-četiri godine, kada niže niz sjajnih albuma što u solo varijanti, što u duo formacijama. Stasala na estetici velikog Cecila Taylora, prepoznata je po sklonosti iščašenoj pijanističkoj estetici, bilo da se radi o „oštrom“ tretmanu dirki na tragu Theloniousa Monka, ili eksploataciji unutrašnjosti pripremljenog klavira. Sa druge strane, Susana Santos Silva je majstor „totalnog” sviranja trube, podjednako energična koliko i suptilna, maestralna u korišćenju svih zvučnih potencijala ovog atraktivnog instrumenta.

Povezana vest:  Musicology Barcaffè Sessions muzikom povezuje region

Premda su obe već beležile značajne saradnje sa legendama žanra (Kaja sa Hamidom Drakeom i Nedom Rothenbergom, Susana Santos Silva u čuvenom Fire!Orchestra Matsa Gustafssona), obe muzičarke su najpre okrenute vlastitim projektima, iskazujući ne samo sviračku, već i kompozitorsku i aranžersku kreativnost.