Električni orgazam će povodom 30 godina od izlaska „Distorzije“ održati koncert u petak 23. decembra (21:00) u dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda, na kome će izvesti sve pesme sa tog kultnog albuma, uz odabrane hitove iz svih delova karijere.

„Jako se radujemo da ćemo svirati kompletnu ‘Distorziju’, jer je to svakako jedan od mojih omiljenih albuma benda. Zapravo, nikad nismo svirali ceo album i ovo će biti jedinstvena prilika da ljudi čuju te pesme uživo, i to od prve do poslednje, redosledom koji je bio i na originalnom izdanju“, kaže frontmen Srđan Gojković-Gile.

Povezana vest:  HOUSE SPEKTAKL NA DANCE ARENI

Prepuna hitova kakvi su „Debela devojka“, „Ja sam težak kao konj“, „Ne postojim“, „Kapetan Esid“… „Distorzija“ (1986, Jugoton) važi za jedan od najboljih jugoslovenskih rok albuma, i spada među najuspešnije u dugoj karijeri Električnog orgazma.

Ulaznica za beogradski koncert Električnog orgazma košta 1.500 dinara preko mreže Eventim. Ulaznica je na dan koncerta 1.700 dinara.

DISTORZIJA ORGAZMA

Ravnopravno podelivši sa Idolima i Šarlo Akrobatom kultni album „Paket aranžman“ (1981), Električni orgazam je nakon toga objavio pank-novotalasni prvenac „Električni orgazam“ (1981), psihodelični „Lišće prekriva Lisabon“ (1982) i album obrada „Les Chansones Populaires“ (1983), pre nego što će „Kako bubanj kaže“ (1984) označiti kraj prve faze rada beogradskog benda.

Povezana vest:  Omaž velikom imenu house muzike, Avicii ft. Aloe Blacc – „SOS“

Nakon odlaska klavijaturiste Ljube Đukića u Ameriku, gitarista, pevač i glavni autor Srđan Gojković-Gile u novoj inkarnaciji Orgazma opredelio se za bazični rok zvuk sa dve gitare, basom i bubnjem. Uz starog bubnjara Gorana Čavajdu-Čavketa, Giletu su se pridružili gitarista Branislav Petrović-Banana i basista Zoran Radomirović-Švaba.

Gile je već u jesen 1985. časopisu Džuboks objašnjavao šta donosi album, koji će svetlost dana ugledati u proleće sledeće godine za Jugoton.

„Zvaće se ‘Distorzija’ i imaće 11 pesama. Zvuk će biti strašno dobar i različitiji od svih ploča koje smo do sada izdali… Sve je sad nekako čvršće… Hoćemo da zvučimo nekako razbijački. Od 11 pesama, deset će biti brze i kratke. Jednostavno, sve su baš PESME“.

Povezana vest:  Hvalospevi za novi album Amire Medunjanin

U svojoj odrednici o Električnom orgazmu u Ex YU Rock enciklopediji Petar Janjatović sažeto oobjašnjava značaj albuma za dalju budućnost benda:

„Albumom ‘Distorzija’ realizovali su pravi veliki povratak na scenu. Jednostavnim i nadahnutim rock’n’roll pesmama nanizali su seriju hitova…“

„Distorzija“ je snimana u rano proleće 1986. godine u Zagrebu u produkciji Gileta i Ivana Pike Stančića. Upečatljiv i originalan omot „Distorzije“ uradio je slikar Radovan Hiršl (1946-2015).