CaneCane: Život je krš i lom

 

Rok sastav „Partibrejkers“ u junu je objavio drugi živi album u karijeri „Krš i lom“, a frontmen Zoran Kostić-Cane kaže da naslov najbolje opisuje energiju koja je vladala na koncertu snimljenom u Domu omladine Beograda.

„Album se zove ‘Krš i lom’ zbog energije zabeležene na tom koncertu. Sve je krš i lom, život je krš i lom, takva je energija. I dalje je ima u ovom apatičnom i umrtvljenom društvu“, rekao je danas agenciji Beta Kostić.

CD „Krš i lom“ u izdanju kuće „Odličan hrčak“ donosi 14 pesama iz svih faza 28-godišnje karijere benda, kao što su „Put“, „Hiljadu godina“, „Kreni prema meni“ i „Lobotomija“, snimljenih na prvom od dva koncerta održana 20. i 21. marta 2009. godine u DOB-u.

Povezana vest:  Ne biste verovali koji se bendovi sviđaju Biberu!

„Partibrejkers“ su objavili 1991. godine prvi koncertni album „Zabava još traje“, samo na kaseti, koji Kostić opisuje „kao jedno nesretno izdanje u nesretnom vremenu“, ali dodaje da ga se bend danas ipak ne odriče, jer „i ono ima neki kvalitet“.

Upitan zašto njegov bend nije ranije objavio živi album, pogotovo što su u karijeri imali velike koncerte poput onog na stadionu „Tašmajdan“ 1996. godine ili u podnožju Beogradske tvrđave 1997. godine, Kostić sleže ramenima:

-Nemam pojma. I ovo sad što je objavljeno, dobro da je objavljeno.

Prema njegovim rečima, za živi album odabran je snimak prve večeri, pošto druge „nešto tenhički nije bilo dobro“, a bend se odlučio samo za CD, jer nije urađen video snimak dovoljno dobar za DVD izdanje.

Povezana vest:  Počinje prodaja EXIT ulaznica - interesovanje udvostručeno!

-Nesposobnost se stalno obnavlja. Ljudi koji su snimali, nisu snimili basistu! Sa tim materijalom ne možemo ništa da uradimo. Nama je stalo. Ne mora da znači da je i drugima stalo – kaže Kostić.

Od početka na čelu sa autorskim dvojcem Kostićem i gitaristom Nebojšom Antonijevićem-Antonom, „Partibrejkers“ su promenili brojne basiste, bubnjare i ritam gitariste. Kostić kaže da je svaka postava bila dovoljno kvalitetna da svira u „Partibrejkersima“.

-Svaka postava koja ja svirala je uvek davala maksimum. Morala je, bila je prinuđena, jer svaka svirka ti je kao borba za život. Kad izlaziš na binu, to je kao da izlaziš na reanimaciju sopstvenog života – kaže Kostić.

Povezana vest:  Predstavljen parfem u čast Majkla Džeksona

Pošto su prošle tri godine od poslednjeg studijskog albuma „Sloboda ili ništa“ (PGP RTS), Kostić kaže da očekuje da bi na jesen bend mogao ući u studio, jer postoje već neke napisane nove pesme.

-Pokušaćemo da bude drugačije. Narušen je ambijent rokenrola, možda ni ne postoji, ali moramo opet da se vratimo u nazad, da nađemo prave stvari, nešto što je važno i što postoji – kaže Kostić.