trubaciTakmičenjem trubača počinje „Vlasinsko leto“

 

Trubački orkestri jugoistočne Srbije počinju danas u Surdulici i na Vlasini predtakmičenje za finale u Guči, koje će trajati do 11. jula, u okviru manifestacije „Vlasinsko leto“. Četvrtak i petak, 8. i 9. juli, namenjeni su u okviru „Vlasinskog leta“ duhovnoj muzici i predstavljanju narodnog stvaralaštva juga Srbije, a predviđene su izložbe slika, knjiga, proizvoda od meda i narodnih rukotvorina u Surdulici.

U subotu, na Vlasini će se održati takmičenje u pripremanju riblje čorbe i kulturno-umetnički program sa folklorom, trubačima i izvođačima narodnih pesama tokom celog dana, a uveče je predviđen nastup ansambla KUD „Kolo“ iz Beograda i takmičenje mladih trubačkih orkestara sa proglašenjem pobednika.

Povezana vest:  IMPULS SPECIJAL: EXPO 2015 IZLOŽBA U MILANU

Centralni događaj, takmičenje seniorskih trubačkih orkestara i proglašenje pobednika i onih koji nastavljaju takmičenje u Guči, predviđen je za nedelju, a prethodiće mu dešavanja na Vlasini – takmičenje ribolovaca i „džipijada“ sa oko 100 posada, kao i bogat kulturno-umetnički program u kome učestvuju folklorni ansambli iz naše zemlje, Makedonije i Bosne i Hercegovine, trubači i pevači.

„Vlasinsko leto“ je kulturno-turistička manifestacija, koja ove godine slavi jubilej, 25 godina postojanja i na koju dolazi sve veći broj turista i ljubitelja trube, a ove godine očekuju se gosti iz Srbije, Slovenije, pa čak i iz Australije. U skladu sa višegodišnjom praksom, Turistička organizacija Srbije i ove godine sponzoriše i dodeljuje jednu trubu najboljem mladom orkestru. TOS posetiocima preporučuje da ne propuste posetu plutajućem ostrvu na Vlasinskom jezeru i da se napiju vode kod Latinske crkve.

Povezana vest:  Carl Cox stiže u Beograd!

Vlasinsko jezero, jedan od naših najatraktivnijih turističkih centara, nalazi se na oko 1.200 metara iznad nivoa mora. Jezero je veštačko -stvoreno 1949. podizanjem brane na reci Vlasini, čime je potopljeno nekadašnje vodoplavno zemljište. Od rastinja koje se našlo pod vodom i koje se polako raspadalo, stvorena su posebna plivajuća ostrva koja su postala zaštitni znak jezera; na njih se može popeti i provozati jezerom. Vlažna i izuzetno hladna klima, kao i vulkansko tlo stvorili su uslove za razvitak specifičnog biljnog i životinjskog sveta. Biljka mesožder, koja raste na plutajućim ostrvima, predstavlja samo jednu od prirodnih retkosti tog kraja.

Povezana vest:  STIŽE SNEŽNO OSVEŽENJE KNOCKOUT SNOW FESTIVAL 2014. HLADNO PIVO ZA VRHUNSKI PROVOD